Арсеній Яценюк оголосив сім першочергових вимог опозиції до президента Януковича + ТАБЛИЦЯ

Арсеній Яценюк оголосив сім першочергових вимог опозиції до президента Януковича + ТАБЛИЦЯОпозиція розробила перелік вимог до президента та запропонувала першочергові кроки для вирішення найгостріших проблем в Україні. Ці питання опозиція вимагає обговорити під час публічної зустрічі з президентом. Про це заявив лідер партії «Фронт Змін» Арсеній Яценюк у програмі «Свобода слова» на каналі ICTV в понеділок, 27 лютого.

«Два роки Януковича як президента кожен з 46 млн українців оцінив. І те, що відбувається сьогодні в країні, персонально його «заслуга». Він отримав такі конституційні повноваження, які не отримував жоден президент в цій країні. Він отримав шанс змінити країну, але не здійснив цей шанс. Я вважаю, що президент Янукович є президентом на один термін», – наголосив Арсеній Яценюк.

«Коли цей термін закінчиться, поки що важко сказати, але країна повинна жити. І саме тому опозиція звернулась до президента Януковича з вимогою про зустріч», – підкреслив він.

Арсеній Яценюк озвучив сім базових вимог, які мають скласти порядок денний зустрічі з президентом.

Першочерговою вимогою, що стосується політичного життя країни, наголосив лідер «Фронту Змін», є припинення політичних переслідувань, звільнення Юлії Тимошенко та Юрія Луценка й забезпечення їхньої участі в виборчому процесі.

Наступним пунктом вимог опозиції є унеможливлення змін до Основного закону цим складом парламенту: «Президент Янукович ще раз хоче змінити Конституцію під себе, напевно, хоче зробити вибори президента в парламенті, тому що вони розуміють, що він не переобереться в 2015 році прямими президентськими виборами. Але цей парламент не має права міняти Конституцію, у нього немає легітимного мандату від народу України».

У сфері зовнішньої політики, наголосив він, опозиція вимагає перегляду газових угод із Російською Федерацією: «Україна дотує російський «Газпром». Ціна в $560 є найвищою серед всіх європейських партнерів. І тому ми звертались до Януковича – необхідно судитися з росіянами. Адже газовий контракт підписаний під економічним тиском Росії», – заявив лідер «Фронту Змін».

Щодо газотранспортного консорціуму Арсеній Яценюк наголосив, що співпраця в газовій сфері може бути виключно тристоронньою – між Україною, Росією і ЄС. При цьому Україна повинна мати контрольний пакет всіх компаній.

У той же час, для населення необхідно реалізовувати газ власного видобутку. «Ціна видобутку власного газу становить $35. Для того, щоб доставити цей газ до кінцевого споживача, – це максимум $100. Наша вимога – реалізація газу виключно для населення за тими цінами, які сьогодні економічно обґрунтовані», – підкреслив він.

Опозиція також вимагає від президента розпочати двосторонні перемовини між Україною і Росією щодо Зони вільної торгівлі. «Нагадаю, що прем\’єр-міністр Азаров поїхав до Росії і підписав угоду про так звану вільну торгівлю з СНД, тільки ніхто не знає про те, що в рамках цієї угоди 72 українські товарні позиції виключені з цієї угоди. Тобто все, як завжди, – Росія все продає в Україну, а Україна нічого не продає Росії», – наголосив Арсеній Яценюк.

Наступною вимогою опозиції у сфері зовнішньої політики є підписання Угоди про асоціацію з ЄС включно з зоною вільної торгівлі. «Угода готова не тільки технічно. Угода готова в першу чергу ціннісно. Але цінності сьогоднішнього режиму і цінності Європи зовсім різні. Я не хочу, щоб від дій сьогоднішнього режиму страждали мільйони українців. Тому ми хочемо обговорити з президентом Януковичем питання, коли буде підписана угода з ЄС», – заявив він.

Серед вимог опозиції у соціально-економічній сфері однією з найважливіших є вирішення питання зайнятості. «Ми маємо пакет законодавства, який зараз знаходиться в парламенті і не один раз провалювався провладною більшістю, – зміни до Податкового кодексу. Ми хочемо, щоб він не знищував малий і середній бізнес, а стимулював розвиток підприємництва і створення робочих місць – у тому випадку, якщо ви створили робочі місця, ви платите менше податків», – підкреслив Арсеній Яценюк.

Також опозиція вважає за необхідне оголосити програму Національного банку і президента України щодо кредитування для створення робочих місць для малого і середнього бізнесу. «Ми хотіли би, щоб закон про перше робоче місце для молоді, за який в парламенті другий рік поспіль не голосує провладна більшість, все-таки був ухвалений», – заявив лідер «Фронту Змін».

Наступним пунктом вимог до президента є оновлення та перерахунок пенсій, зокрема повернення поправки до пенсійного закону No.40, яку вніс Арсеній Яценюк і яка передбачала перерахунок виплат для 10 млн пенсіонерів і збільшення їх в середньому на 334 грн. «Це повинен бути перший етап до справедливої пенсійної реформи», – додав він.

Він також наголосив на необхідності скорочення видатків на утримання державного апарату. «Опозиція тричі вносила до парламенту зміни до закону України про державний бюджет, які передбачали зменшення фінансування президента, уряду, парламенту до рівня 2009 року – на 12 млрд грн. Хочете затягувати пояси? Починайте з себе», – звернувся до влади Арсеній Яценюк.

Що стосується сфери охорони здоров\’я, опозиція вимагає закріпити на законодавчому рівні державний гарантований рівень медичних послуг. «Це означає, що коли ви приїхали у «швидкій домозі» в лікарню, вам відразу починають операцію за бюджетні кошти, а не відправляють ваших родичів в аптеку в цій же лікарні й кажуть що треба купити. Сьогодні єдине, що є в лікарні – це хірург. У мене тоді запитання – куди йдуть десятки мільярдів гривень, виділених на систему охорони здоров\’я?» – наголосив Арсеній Яценюк.

Він також зазначив, що опозиція розробили свою програму реформування освітньої галузі. Зокрема, готовий альтернативний урядовому законопроект про вищу освіту. Влада, за його словами, розробила законопроект, який «передбачає одне – міністерство контролює все, починаючи від ректора і закінчуючи власністю». «Україна має отримати якісну освіту, а не освіту, де немає жодного університету, який би зайняв хоча б п\’ятисоте місце у рейтингу вищий навчальних закладів», – підкреслив він.

Опозиція також вимагає мораторію на закриття шкіл, передусім україномовних, які «зараз фактично під переслідуванням сьогоднішнього режиму».

«Я хотів би, щоб сьогоднішня влада повернулася обличчям до свого народу і до країни, щоб вони усвідомили, що вони не вічні. Вони покинуть ці високі пости. Тільки як вони покинуть? Є один варіант – програти вибори, а є ще один варіант – бути знесеним уже не виборами. Я б не хотів в нашій країні революції – я б хотів змін. І ми як опозиція готові до того, щоб країна рухалася, щоб життя кожного українця змінилось», – наголосив Арсеній Яценюк.

peredplata

158 thoughts on “Арсеній Яценюк оголосив сім першочергових вимог опозиції до президента Януковича + ТАБЛИЦЯ

  1. Сповіщення: brand

Comments are closed.