“Точку неповернення пройдено”: Марченко дав прогноз, коли ЗСУ звільнять Херсон і чи можливі переговори з РФ

Точку неповернення у цій війні українське суспільство пройшло після російських злочинів в Ірпені та Бучі. Тепер Україна не може собі дозволити зупинятись, поки не поверне всі окуповані Росією території в межах кордонів 1991 року.

Про це в інтерв’ю “РБК-Україна” розповів командувач оборони Миколаєва генерал-майор ЗСУ Дмитро Марченко. Він висловив впевненість у тому, що Сили оборони України зможуть до кінця року звільнити Херсон і закінчити активну фазу війни.

“Херсон – 100%. Тобто визволення Херсона і закінчення активної фази ведення війни, а потім уже будуть відбуватися якісь локальні військові дії. Але до кінця року ми маємо закінчити основну фазу цієї війни”, – впевнений генерал-майор ЗСУ.

Водночас він визнав, що якби західні партнери більш активно постачали обіцяну ними зброю, то справи з деокупацією України просувалися б швидше.

“На жаль, ту кількість військової допомоги, яку нам пообіцяли наші західні партнери, надають маленькими партіями, що в принципі дуже ускладнює нам проведення саме наступальних дій. Я думаю, як тільки ми отримаємо повний пакет цієї допомоги, наші контрнаступальні дії будуть дуже швидкими”, – сказав Дмитро Марченко.

Також він повністю відкидає будь-які територіальні компроміси на переговорах із Російською Федерацією. На його думку, ані населення України, ані військові ЗСУ цього не зрозуміють.

“Точку неповернення ми вже пройшли після Ірпеня і Бучі. Казати про будь-які переговори шляхом здачі якоїсь своєї території – усі військові, усе населення розуміє, що цього категорично не можна робити. Якщо ми це зробимо, то ми цю війну просто перекладемо на плечі наших дітей.

Якщо ми залишимо ворогу хоча б шматок землі, він повернеться додому, зробить певні висновки і через шість чи вісім років нападе знову. Тому нам потрібно відстояти всю територію, нам потрібно брати під контроль усі кордони України і не залишати їм жодного клаптика нашої землі”, – заявив генерал Марченко.

Раніше OBOZREVATEL повідомляв, що, за прогнозом генерала Дмитра Марченка, гаряча фаза війни українського народу проти російських окупантів закінчиться до кінця 2022 року. Довше її не витягне ані Росія, ані Україна.

Ба більше, Дмитро Марченко вважає, що українські військові можуть завершити контрнаступ до кінця літа. Ключова умова – ЗСУ мають отримати необхідну кількість важкого озброєння.

Також раніше Дмитро Марченко розповів, що російські війська прорахувалися з окупацією південних регіонів України. За його словами, загарбники сподівалися, що місцеве населення зустрічатиме їх із хлібом та сіллю, а в результаті отримали жорстку відсіч.

peredplata