У Чернівецькому обласному краєзнавчому музеї відкрили виставку з експонатами російсько-української війни

19 серпня, у Чернівецькому обласному краєзнавчому музеї відкрили виставку з експонатами російсько-української війни. Музейники зібрали предмети російських солдатів та частини ворожої техніки з Київщини й Чернігівщини.

Буковина стала першим регіоном, де експозицію «Україна – Розп’яття» відкрили у форматі епізодів. Для відвідувачів представили понад 170 експонатів, які зібрали працівники Національного музею історії України у Другій світовій війні. Їх передали українські військові після визволення півночі країни. Виставка — додатковий доказ злочинів російської армії. За допомогою експонатів можна об’єктивно показувати реалії війни, кажуть музейники.

Перевозити виставку на Буковину було важко через задум представити експонати в контейнерах для транспортування зенітних ракет «Бук», ніби в коритах, розповіла директорка музею Ірина Яворська. Деякі експонати показали публіці вперше.

«Вперше представлені двері ворожого КАМАЗу, Уралу-4320 з літерами Z і V. Ми знаємо, що вперше вривалися на нашу територію колони танків, техніки. Вони знайшли те, що шукали — техніка прострелена».

До експозиції ввійшли художні інсталяції, документальні світлини, особисті речі та їжа російських солдатів. Військова форма, шеврони, взуття та документи зняті вже з мертвих окупантів.

«У документах солдатів пише «Враг будєт разбіт!» Який ворог? Це вони прийшли на нашу землю. Треба дуже уважно вчитуватися, щоб зрозуміти психологію цих людей», — каже Ірина Яворська.

 

Виставку вирішили назвати «Україна – Розп’яття» через символічність розп’яття у християнській культурі.

«Розп’яття — це, здавалося б, кінець Ісуса Христа. Але цим розп’яттям почалися великі преображення християнського народу. Тому після того, що відбувається з Україною, обов’язково повинно бути відродження», — вважає диреткорка музею.

Довідка
Вперше виставку «Україна – Розп’яття» представили у Києві. На ній було понад 700 предметів російсько-української війни. При цьому більшість експонатів на виставці в Чернівцях нові, досі їх не показували.

Відвідати воєнну виставку можна буде впродовж місяця. Потім експозицію перевезуть в інший регіон.

Джерело: Шпальта

Фото Ігоря Константинюка

peredplata