Швейцарія вимагає розслідування щодо масових похованнь в Ізюмі

 Ексгумація тіл із могил у місті Ізюм, Харківська область, Україна, 16 вересня 2022 року. Keystone / Oleg Petrasyuk

Офіційний Берн заявив про глибоку стурбованість новими повідомленнями про масові поховання в українському місті Ізюм, яке донедавна було окуповане російськими військами.

Федеральний Департамент іноземних справ Швейцарії (EDA) закликав до «незалежного та ретельного розслідування з урахуванням прав та потреб жертв та їхніх родичів». У відомстві зазначили, що вбивство цивільних осіб, які не беруть участі у воєнних діях, є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права. Розслідування відповідних фактів перебуває в юрисдикції української влади та Міжнародного кримінального суду у Гаазі (МКС).

Організація Об’єднаних Націй, як заявила в Женеві представниця Управління Верховного комісара ООН з прав людини Ліз Троссель (LizThrossell), планує найближчими днями направити моніторингову групу до Ізюму, міста, яке Росія захопила невдовзі після вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Розташоване в Харківській області, місто Ізюм було стратегічним вузлом, що відігравало критично важливу роль у постачанні російських військ на сході України. ЗСУ відвоювали цей район на початку вересня під час стрімкого та надзвичайно успішного контрнаступу, за підсумками якого Україна змогла звільнити значні території.

У середу 14 вересня 2022 року президент України Володимир Зеленський особисто підняв український прапор над Ізюмом на честь його визволення. Українські офіційні особи заявили, що у лісі поблизу Ізюму було знайдено понад 400 поховань.

Нагадаємо, пропозиція нейтральної Швейцарії виступити посередником у війні Росії проти України була відкинута Москвою. Кремль вважає Берн недружньою стороною через його рішення приєднатися до безпрецедентно жорстких санкцій Європейського союзу, запроваджених щодо Росії після її агресії. Влітку 2022 року у швейцарському місті Лугано відбулася Міжнародна конференція щодо відбудови України. За її підсумками було узгоджено низку норм та принципів, на основі яких міжнародне співтовариство планує брати участь у реконструкції зруйнованої війною країни.

peredplata