«Класична валіза без ручки». Коли і як Путін буде змушений залишити Херсон — прогноз Яковини

 

Російський диктатор Володимир Путін (Фото:Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS)

Міжнародний оглядач Іван Яковина в ефірі Радіо НВ пояснив, чому диктатор Володимир Путін буде змушений здати Херсон і як це може статися.

Росіяни, очевидно, «змотують вудки» з Херсона. Іде підготовка до здачі цього міста, я в цьому практично впевнений. Не можу сказати, що на 100%, але на 90% упевнений.

Чому? Бо вивозять населення. Путін особисто заявив, що «давайте, їдьте звідти». Тих, хто не виїжджає, вивозять насильно. Крадуть картини з картинних галерей, з музеїв вивозять експонати, пам’ятники вивозять, навіть могилу князя Потьомкіна випатрали, що вкотре доводить: вивезли спочатку мертвих, потім — живих, бо для Путіна мертві, підземне, нижнє важливіше, ніж живі.

Я ще у травні-червні казав, що за умови постачання HIMARSів до України утримати місто Херсон російська армія не зможе. Так і виходить. HIMARSи обстрілюють переправи, нічого переправити через Дніпро нормально не вдається. Виходить або дуже важко, або з великими втратами, або взагалі ніяк. Тому я й зараз вважаю, що утримати Херсон російська армія не зуміє, навіть якщо напхають у місто 100 тис. «мобіків», бо їх знову ж таки потрібно якось постачати через річку. Тобто, що більше людей буде в Херсоні, то складніше буде постачати цей Херсон.

А взимку це буде ще складніше. Якщо буде невеликий лід на Дніпрі (а там він може бути, хоч і не гарантовано), то кораблі не ходитимуть по такому маленькому льоду. А криголам ти туди не притягнеш, бо де ти його візьмеш. І возити понтонними, поромними переправами не вдасться. Коротше кажучи: повністю зупиниться постачання. Можливо, тільки трубою йтиме паливо туди.

Для Росії Херсон — це просто класична валіза без ручки: дуже шкода кинути, але тягнути абсолютно неможливо.

Тому ось що я думаю. Путіну зараз дуже потрібне перемир’я. Він зараз, гадаю, виводитиме війська звідти, де ці війська дуже важко тримати, і спробує вибити зі зручних місць українців. Якщо не вдасться, найімовірніше, до зими російські війська відійдуть у глиб території — туди, де їм самим зручно буде зимувати.

Але з Херсона, ймовірно, буде виведено війська, після чого Путін скаже: «Я оголошую перемир’я в односторонньому порядку». Тобто Росія припиняє всі бойові дії, відбиватиметься, але сама не наступатиме. І пропонує розпочати Україні всеосяжні переговори щодо постійного завершення конфлікту. Скажуть: «Ми готові до компромісів! Чекаємо миру і тільки миру! І, як жест доброї волі (театральна пауза), ми навіть залишаємо Херсон, хоча з політичної точки зору, це наша територія. Нам важко, але заради того, щоб укласти мир, ми навіть на такі жертви йдемо».

На початок саміту G20 на Балі Путін хоче виглядати максимально миролюбним і готовим на будь-які (навіть найважчі для себе) компроміси. Він хоче показати Індії, Китаю, Туреччині та всьому колективному Сходу, що взагалі на все готовий, Херсон навіть залишив «тільки б домовитися з цими українцями, а вони зі мною навіть говорити не хочуть».

Всі ми розуміємо, що справа, звичайно, не в миролюбстві Путіна, яке раптово прорізалося, а виключно в тому, що йому потрібен перепочинок і найважливіше — йому треба показати своїм партнерам на Сході те, що він хоче миру, що він готовий цей мир укласти, бо інакше… Вони йому сказали: «Якщо не буде перемир’я, якщо війна триватиме, нам набридло, що тільки ми страждаємо через це, страждатимеш і ти. Ми проти тебе введемо такі санкції, що тобі, падло, мало не здасться».

Путін такого типу поводження з собою дуже добре розуміє. Ось коли Захід йому каже, що «виявить занепокоєння», він з цього сміється. А коли йому ніж до горла, він на це моментально реагує, він дуже добре розуміє подібні розмови. Тому він і готовий зараз і від Херсона відмовитися, аби його Туреччина, Індія та Китай не лаяли.

Я зараз відсотків на 90 впевнений, що до початку саміту на Балі, до середини листопада, Володимир Путін, російські війська або залишать правобережжя Херсонської області, або його значну частину. Ймовірно, підуть навіть із Херсона. Або оголосять, що готові піти з Херсона, якщо Україна буде готова піти на якісь мирні переговори.

Думаю, що так воно буде, бо іншого виходу для Путіна, щиро кажучи, я не бачу. Відсотків 10 залишимо на сатанинське божевілля.

peredplata