Італія готує новий пакет озброєнь для України, включно з ППО…

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Італія володіє різними засоби ППО: SAMP/T, Aspide, Stinger, однак наразі не визначено, які з них нададуть Києву і наскільки швидко. Більше подробиць стане відомо 14 листопада під час зустрічі міністрів оборони країн ЄС, яка відбудеться у Брюсселі.
Рим готовий надати Україні різні системи ППО: франко-італійські зенітні ракетні комплекси SAMP/T, італійські ЗРК середньої дальності з ракетами Aspide, а також переносні ЗРК Stinger. Однак наразі не визначено, скільки саме систем ППО передасть Італія і в які строки.
Уперше уряд Італії під керівництвом колишнього прем’єр-міністра Маріо Драгі схвалив постачання зброї Києву наприкінці лютого. Нещодавно призначений правою коаліцію уряд Джорджі Мелоні готує вже шостий пакет військової допомоги. І це попри те, що частина членів правої коаліції мають традиційно й історично тісні зв’язки з президентом Росії Володимиром Путіним, Джорджа Мелоні є прихильницею України.
Раніше Рим ніколи не розкривав подробиць допомоги, яку він відправляв до України, однак ЗМІ повідомляли, що попередні пакети включали реактивні системи залпового вогню (РСЗВ), самохідні артилерійські установки Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) і броньовані машини.
На фото установка ППО SAMP/T
SAMP/T, яку також називають MAMBA у французькій армії, — це протиракетна система ППО, призначена для захисту поля бою та чутливих тактичних об’єктів (таких як аеропорти та морські порти) від усіх поточних і майбутніх повітряних загроз, включаючи крилаті ракети, пілотовані та безпілотні літаки та тактичні балістичні ракети класу дальності 600 км. SAMP/T виробляється компанією Eurosam, спільним підприємством MBDA та Thales у співвідношенні 50:50. Його ключовими компонентами є перехоплювач Aster 30 і багатофункціональний радар Arabel. SAMP/T був розроблений для роботи в надзвичайних умовах безладу та електронних засобів протидії.
The Jane’s Defence Weekly
 
 
 
 

peredplata