Росія евакуювала стратегічні бомбардувальники з Саратова

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-У термінівому порядку Росія евакуювала стратегічні бомбардувальники з Саратова після удару по них українських дронів
Щонайменше шість стратегічних бомбардувальників перемістили з бази в Енгельську в невідомому напрямку після удару українського безпілотника. На це звернув увагу журналіст розслідувального проекту “Схеми” Кирило Овсяний, вивчивши супутникові знімки.
У понеділок, 5 грудня, безпілотники напали на аеродроми Енгельс-1 у Саратовській області та Дягілєво в Рязанській, повідомило Міністерство оборони Росії. За даними відомства, вибух в Енгельсі «пошкодив обшивку корпусу двох літаків», а на іншому аеродромі загинули троє і поранено четверо військових. Тим часом, Енгельс-1 знаходиться більш ніж за 750 км від кордону України, Дягілєво — менш ніж за 600 км.
Київ не став прямо підтверджувати, що атаку на базу здійснили ЗСУ. “Земля кругла. Якщо щось запускається в повітряний простір інших країн, раніше чи пізніше непізнані літаючі об’єкти повернуться до пункту вильоту”, — написав у Twitter радник керівника офісу президента України Михайло Подоляк.
Насамперед вважалося, що українські безпілотники не можуть атакувати цілі на такій далекій відстані. Тому, американський часопис The New York Times (NYT) припускає, що в одному з двох випадків удару було завдано за допомогою українських бійців спецназу, які перебували неподалік аеродрому і допомогли навести безпілотники на ціль. Атаку могли зробити і безпілотником дальньої дії Ту-141, який раніше використовувала Україна, – сказав американському Forbes Семюел Бендетт, радник Центру нової американської безпеки (CNAS) та Центру військово-морського аналізу (CNA).
“Ми знаємо, що він може літати на великі відстані, тому що принаймні один із них розбився у Хорватії. Деякі з них можуть ще перебувати у розпорядженні української армі”, — сказав Бендетт.
Більш загадковим і не зрозумілим є те, чому російські ППО не змогли його перехопити. Після атаки безпілотників на російську авіабазу Саки в Новофедорівці в серпні із соціальних мереж поширився мем із написом “Що робить ППО?”. Чому російські ППО не можуть впоратися з дронами ЗСУ? З того часу такі атаки українських безпілотників повторювалися багато разів. Бендетт каже, що немає виразного пояснення тому, чому російські зенітно-ракетні комплекси так погано справляються.
“Цей дрон – якщо це був дрон – безперешкодно пролетів сотні кілометрів. Можливо, у російській ППО є проломи”, – сказав Бендетт. За його словами, можуть бути проблеми у з’єднаннях ППО, які засікли безпілотник, але прийняли його як дружній.

peredplata