Ціна на російську нафту впала до 43 $ за барель

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя: 
-Коли кометують економічну політику ЄС тут у Facebook не фахівці – це не дуже приємно, але ще терпимо. Проте, коли не фахівці у справах енергетики,й зокрема, енергетичну чиновники найвищих рангів України критикують економічну й зокрема, енергетичну політику ЄС та закидають i дорікають йому на своїх сторінках у соцмережах, що ухвалення Євросоюзом “стелі” на російський газ не більше 60 $ за барель є “смішною”, “не ефективною”… – це виглядає…, мяко кажучи, не дуже професійно і по-аматорськи. Тим паче, якщо таке говорять не якийсь там Арахамія чи пані Безугла, а сам президент. Ну, можна ж проконсультуватися у фахівців, перш ніж запускати такі меседжі у інформаційний простір?
Євросоюз ухвалив “стелю”, межу яку не можна переступати при купівлі російського газу – 60 $. Тобто за менше ніж 60 $ – можна. За більше – ні. При цьoму Європейська комісія взяла цю цифру не просто десь зі стелі, а врахувала низку факторів і обставин та наслідків. Попит, тенденцію росту і падіння курсу долара, якість російської нафти Urals у порівнянні з якістю нафти Brent. Враховуються коливання спотових цін на нафту на біржах. При встановленні цінових обмежень на російську нафту до 60 $ було зрозуміло що акції російсьх експортерів обваляться. Бо так працює спотовий ринок у Європі. І це треба знати і розуміти.
Треба також взяти до уваги той факт, що Європейська комісія зуміла домовитись з виробниками і нафтотрейдерами нафти марки Brent опустити ціну до 70 $ за барель. Таким чином європейським споживачам нафти стало вигідніше купувати високоякісну нафту Brent за 70 доларів, ніж брудну, низькоякісну російську нафтy Urals. Цей непростий трюк змусив російських нафтотрейдерів опустити ціну на свій газ аж до 42-43 $ за барель. Тим більше! Раніше я вже пояснював, що нинішня усталена Євросоюзом ціна на російську нафту не остаточна. У обмеженнях ЄС на ціни російського газу чітко прописано, що через два місяці “стеля” становитиме вже не 60 $, а максимум 55 доларів. Відповідно ціна на спотовому ринку впаде до 30-35 $ за барель. І так аж до 20-25 доларів коли видобування нафти в Росії буде збитковим, не рентабельним.
“Клієнтів на Urals немає, і ціни доводиться опускати, щоб залучити покупців”, – пояснив агентству Bloomberg аналітик експертного бюро “Argus” Майкл Каролан.
За даними Bloomberg, вартість сорту Urals при відвантаженні з порту “Приморськ” на середу, 7 грудня, опустилася до 43 доларів, і вже більш ніж на 30 доларів відстає від Brent.
До чого це призвело? Це призвело до того, що надходження в держбюджет Росії лише від продажу нафти зменшились, не мало – не багато, на 30 відсотків. Це при тому, що Росія невпинно збільшує витрати на армію і ведення війни з Україною. До цього додамо зменшення надходжень у бюджет з продажу газу. Експорт російського газу в європейські країни також зійшов нанівець. Відтак уведення європеських і американських санкцій проти Росії спустошив російський держбюджет майже наполовину, на 50 відсотків. А тепер врахуємо американську та британську заборону на імпорт російського золота. З числа країн, які імпортують російське золото залишилась лише Індія. Тут варто знати, що російський експорт золота – це друга з продажу стаття російського експорту після енергоресурсів.
Відтак чимало експертів припускають, що у 2023 році дефіцит держбюджету РФ становитиме аж 70 відсотків.
Браво ЄС! Браво США! Браво Велика Британія!
 
 
 
 

peredplata