Шведський “безбашенний” танк Stridsvagn 103

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
=Друзі, ви щось чули про шведський танк без башти? …
Раніше і я не чув, якби не війна і шведи не запропонували нам спробувати це “чудо” зброярської техніки у боротьбі проти російських агресорів. У них такого “чуда” і “добра” вдосталь. Але от країни НАТО і Рада директорів з озброєнь НАТО його не признали. Тому цей танк без башти Stridsvagn 103 знахoдться на озброєнні лише у Швеції. Нашим хлопцям запропонували його роздивитися.
Ясна справа: дарованим коням у зуби не зазирають, але до самих оцих “коней” Stridsvagn 103 варто придивитися.
Stridsvagn 103 – це перший у світі серійний танк, у якому використовувється газотурбінна силова установка. Деякими фахівцями класифікується швидше як винищувач танків, що є більш коректним з точки зору класичногo компонування танка як машини з цілокритою вежею, що обертається. Має нестандартну безбашену компоновку з жорстко закріпленим у лобовому листі корпусу дула гармати, наведення якого по горизонтальній площині здійснюється поворотом корпусу усьго танка, а вертикальній — нахилом корпусу з допомогою електрогідравлічної системи з відповідною підвіскою. Перший у світі танк, на якому крім дизельного було встановлено газотурбінний двигун.
Спробую розповісти мої зовнішні спостереження: я в захопленні. Оцей “безбашенний” танк – це чиста рептилія у металевому вигляді. Такий пляцкатий “крокодил”, якого у високій траві, посеред кукурудзи, соняшників взагалі не видно. Ну, просто не танк, а змія, крокодил, ядовита ящірка, яка повзе поміж травами. В лузі, на весні ви той танк зроду не розпізнаєте.
Гармата: 105-мм L74. По суші йде не скоро – 50 км. на годину. По воді пливе ще менше: 7 км. на годину. Але пливе! Пливе так, що корпусу не видно. Ну, чистий крокодил. І, головне, може з плава, з води стріляти.
Ну, от гляньто на ного на відео і ви:
 
 
 
 
 
 

peredplata