Новий міністр оборони Німеччини. Як це вплине на підтримку України?

Міністерство оборони Німеччини замість Крістіне Ламбрехт очолить глава МВС Нижньої Саксонії Борис Пісторіус.

Міністерство оборони вважається проблемним, а німецька армія зіткнулася з чи не найсерйознішими викликами у новітній історії через погане забезпечення та виснаження запасів.

Усі ці проблеми, та ще в режимі “на вчора” доведеться вирішувати Пісторіусу.

Журналістка “Європейської правди” Христина Бондарєва зібрала головні факти про нового керівника міністерства оборони Німеччини у статті Міністр з питань танків: як зміна у Міноборони Німеччини вплине на підтримку України.

“Він є надзвичайно досвідченим політиком, випробуваним в управлінні, роками займався політикою безпеки, і завдяки своїй компетентності, наполегливості та великому серцю є саме тією особою, щоб вести Бундесвер у цей поворотний момент”, – оголосив про призначення у вівторок канцлер Олаф Шольц.

Як і Ламбрехт, Пісторіус є юристом. До нового призначення він працював міністром внутрішніх справ землі Нижня Саксонія з 2013 року, а до цього був мером міста Оснабрюк.

Хоча усю свою політичну кар’єру Пісторіус будував у регіоні, його нерідко приміряли на високі посади на федеральному рівні.

Як пише видання Spiegel, у СДПН Нижньої Саксонії вважалося банальним запитання, коли вже Борис поїде до Берліна. Його називають гострим на язик, наполегливим та досить амбітним. Демонстрацією останнього є те, що в 2019 році він змагався з Шольцом за пост лідера СДПН.

Як довідалася зі своїх джерел німецька преса, Пісторіус був далеко не кандидатом номер один Шольца на посаду міністра оборони.

Але, схоже, інших охочих з рядів високопоставлених соціал-демократів на це місце просто не знайшлося. 

Серед головних завдань нового міністра, які називають військові аналітики – швидша та рішуча військова допомога Україні, реформи для зменшення внутрішньої бюрократії та швидке впровадження нових процедур закупівель для реалізації фонду Бундесверу на 100 мільярдів євро.

Цьому може завадити відсутність у нового міністра будь-якого досвіду роботи з Бундесвером та оборонними питаннями.

Проте серед позитивних сторін Пісторіуса називають його службу у війську (ще на початку 1980-х років). Вважають, що цей досвід сприятиме його репутації серед службовців Бундесверу. 

Додатковим плюсом є наявність експертизи у сфері внутрішньої безпеки, а також вміння працювати з великим бюрократичним апаратом. 

Новий міністр оборони Німеччини має двох дочок та є вдівцем. Його дружина померла від раку. 

Після смерті дружини у нього були тривалі стосунки з колишньою дружиною близького друга Путіна Герхарда Шредера Доріс Шредер-Копф. Пара розійшлася минулого року.

До великої війни Пісторіус належав до крила соціал-демократів, які виступали за “дружній і критичний” підхід до Росії. 

У 2018 році він висловився за перегляд антиросійських санкцій, оскільки ті, за його словами, завдали мільярдної шкоди німецькій економіці.

Тоді політик стверджував, що мирна політика у Європі неможлива без участі Росії.

Та повномасштабна війна, вочевидь, змінила погляди Пісторіуса. 

Найголовніше, що Борис Пісторіус публічно висловлювався за перемогу України у війні – це те, чого досі відкрито не заявляв Олаф Шольц. 

При цьому він закликав Київ до стриманості від атак по російській території.

Джерело: УП

peredplata