Нідерланди розглянуть можливість допомоги Україні винищувачами F-16 і танками Leopard 2

Кабінет міністрів Нідерландів розгляне можливість постачання Україні винищувачів F-16, якщо про це попросить уряд Києва. Під час парламентських дебатів у четвер міністр закордонних справ Вопке Хьокстра заявив, що Кабінет міністрів розглядатиме таке прохання “відкрито”. У Давосі міністр оборони Кайса Оллонгрен також заявила, що Нідерланди готові допомогти оплатити сучасні танки Leopard 2, які інші країни надсилають Україні. “Це, звичайно, те, що ми готові зробити”, — сказала вона в інтерв’ю для агентаства Bloomberg.
Хоекстра сказав, що “немає табу” щодо доставки звичайного обладнання. Sjoerd Sjoerdsma (D66) звернувся до Кабміну з проханням поставити Збройним силам України F16 та БМП. Багато хто побоюється, що Росія розпочне ще один великий наступ у найближчі місяці.
За словами Хоекстра, Нідерланди надсилають лише ті речі, які просить Україна. Київ наразі потребує переважно важкого озброєння. Країна давно просить сучасні бойові танки. Польща та Фінляндія хочуть відправити німецькі танки Leopard 2, але їм потрібен дозвіл Німеччини.
Берлін тремтить. Уряд Німеччини перебуває під сильним тиском, щоб дозволити цим танкам відправитися в Україну. Нідерланди готові допомогти заплатити за отримання танків в Україні, сказав Оллонгерн у Давосі, але поставка має відбутися в рамках європейської коаліції чи коаліції НАТО.
 
Ростислав Демчук,  Рамштайн

peredplata