Швейцарія може відмовитися від нейтрального статусу та розпочати постачання зброї Україні

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Навіть споконвіку нейтральна Швейцарія може відмовитися від свого нейтрального статусу та розпочати постачання зброї Україні
Швейцарія близька до того, щоб порвати із багатовіковою традицією нейтралітету та відправити в Україну озброєння власного виробництва, пише агентство Reuters.
За даними агентства, в уряді країни все частіше закликають відмовитися від заборони на постачання зброї Києву. У парламенті ще немає консенсусу з цього питання, хоча як мінімум два парламентські комітети з безпеки рекомендували пом’якшити правила у питанні щодо України.
“Ми хочемо бути нейтральними, але ми — частина західного світу”, — сказав лідер правоцентристської Вільної демократичної партії Швейцарії Тьєррі Буркарта, прихильник передачі зброї Києву. “Ми не маємо застосовувати вето, яке призведе до того, що Україні не зможуть допомагати інші. Якщо ми це зробимо, то допоможемо у такий спосіб Росії, а це не нейтральна позиція”.
Нещодавно Буркартар запропонував законопроект, який дозволить Швейцарії дозволити реекспорт швейцарської зброї до країн із такими самими демократичними цінностями, як у Швейцарії.
За його словами, інші держави Європи, які підтримують Україну, не розуміють позиції Швейцарії. Країна має зробити свій внесок у захист безпеки та стабільності Європи, додав він.
Тим не менш, деякі партії парламенту твердо стоять на тому, що країна повинна залишатися нейтральною.
При цьому більше половини громадян Швейцарії (60%) виступають за зняття заборони на реекспорт зброї та її постачання Україні, наводить Reuters дані нещодавнього соціологічного дослідження. До війни рівень підтримки такого рішення був би значно нижчим, вважає голова соціологічної компанії GFS-Bern Лукас Голдер.
“Якби ми поставили це питання до війни, рівень підтримки, ймовірно, був би меншим за 25%. У минулому відмова від нейтральності була забороненою темою”, – пояснив він.
Відповідно до швейцарського нейтралітету, що сходить до 1815 року і закріплений договором 1907 року, Швейцарія не може прямо чи опосередковано відправляти зброю в іші країни.
Проте уряд перебуває під тиском зарубіжних країн. В останні місяці Берн відмовився дозволити Німеччині та Данії поставити Україні швейцарську бронетехніку та системи ППО.

peredplata