Американський есмінець USS Nitze з сотнею крилатих ракет Tomahawk на борту підійшов на відстань ураження півдня Росії

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-США перекинули корабель військово-морських сил до входу у Чорне море на тлі повідомлень про підготовку нового російського наступу в Україні та погроз президента Володимира Путіна відповісти “не тільки бронетехнікою” на постачання Києву західних танків.
Есмінець USS Nitze, що входить до ударної групи авіаносця George H.W. Bush, підійшов до входу в протоку Босфор і кинув якір поблизу Стамбула, повідомляє USNI News з посиланням на дані стеження за судами та повідомлення прес-служби 6-го флоту США.
USS Nitze, який належить до класу “Ali Berk” і озброєний майже сотнею крилатих ракет, став першим американським військовим кораблем, який увійшов до чорноморського регіону з початку російського вторгнення в Україну.
Пройти безпосередньо в Чорне море флоту США не дозволяє конвенція Монтре, згідно з якою під час бойових дій протоки Босфор та Дарданелли закриваються Туреччиною для військових кораблів, не приписаних до чорноморських портів.
Тим не менш, перебуваючи поблизу Стамбула, USS Nitze здатний дотягнутися ракетами до Криму, зони бойових дій на Донбасі, а також південних російських регіонів, включаючи Краснодарський край та Ростовську область.
У радіусі поразки ракет Tomahawk, здатних знищувати цілі на відстані до 1300 км, знаходяться, наприклад, Крим (500 км), Сочі, де розташована резиденція Путіна “Бочарoв ручей” (600 км), а також Ростов-на-Дону (1100 км) ).
USS Nitze має 96 пускових установок для Tomahawk, які, у свою чергу, можуть бути оснащені як звичайною, так і термоядерною бойовою частиною. Боєголовка W80 для Tomahawk потужністю від 5 до 150 кілотон відноситься до тактичного класу ядерної зброї і вироблялася в США з кінця 1970-х.
Мета місії американського флоту в середземноморському регіоні — це “тісна робота з партнерами по НАТО”, заявив, коментуючи візит до Туреччини, контр-адмірал Денніс Велес — командувач ударної групи, до якої входить USS Nitze. Він додав, що американські військові готові “стримувати” і у разі потреби “захистити” північноатлантичний альянс.
США посилили присутність флоту біля європейських берегів у серпні, відправивши до Середземного моря другий авіаносець, який зараз знаходиться поблизу Греції.
Перекидання есмінця до Босфору відбулося невдовзі після того, як американські розвіддані показали, що Кремль готується до нової ескалації бойових дій в Україні, плануючи кинути в наступ сотні тисяч мобілізованих, а в разі потреби мобілізувати ще до 200 тисяч чоловік.
Джерела Bloomberg, близькі до Кремля, стверджують, що кидок з метою переломити хід війни може відбутися вже в лютому-березні. Путін квапить генералів, щоб встигнути до того моменту, як українська армія отримає та освоїть танки та бронетехніку і сама рушить у наступ, метою якого може стати звільнення Криму.

peredplata