ISW: Росія не встигла підготуватися до масштабного наступу в Україні

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:

-Російські війська в їхньому нинішньому стані навряд чи здатні на повномасштабний наступ у Донецькій області. Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW) із посиланням на українські джерела та воєнних російських блогерів.

Російське командування, повідомляє ISW, невеликими групами розгортає найбільш елітні підрозділи у районі Бахмута, використовуючи тактику проникнення до міста. Це може забезпечити значний поступ російських військ, якщо українські сили вирішать відступити з Бахмута. При цьому командувач військами самопроголошеної Донецької Народної Республіки (ДНР) Олександр Ходаковський ставить питання, чому російські війська витрачають ресурси на дрібномасштабні досягнення, а не накопичують бойові сили для початку повноцінного наступу.
Представник Головного управління військової розвідки України (ГУР) Андрій Черняк зазначив, що росіяни готуються до активізації своїх атак на сході України протягом найближчих кількох тижнів і нині шукають слабкі місця в українській обороні, однак засумнівався в тому, що у Москви зараз достатньо сил для активних процесів. Прес-секретар Східного угруповання військ України полковник Сергій Череватий заявив, що виснажливі російські операції в Бахмуті є символом нездатності Росії вести швидкі і потужні наступальні операції.
В ISW зазначають, що на попередніх етапах війни особовий склад знекровлених підрозділів було відновлено за рахунок мобілізованих. При цьому, зазначають експерти, російські військові не змогли підготувати мобілізованих бійців до ефективних наступальних операцій. До цього дослідники додають відсутність адекватних транспортних засобів, боєприпасів та іншої техніки.
Російські військові навряд чи зможуть перенести досвід Бахмута на ширший театр бойових дій: тактика, яку вони використовують у Бахмуті, найбільше підходить для щільного міського середовища. Крім того, Москві не вистачає елітних формувань для повномасштабних наступальних операцій, йдеться у звіті.

peredplata