Китай офіційно відмовив Путіну допомогти зброєю

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Спроба Кремля добитися постачання зброї з Китаю для армії, яка відчуває снарядний і ракетний голод, схоже, виявилася марною.
Пекін не розглядає можливість надсилання “летальної” допомоги Росії для використання у війні проти України, заявив офіційний представник МЗС КНР Ван Веньбінь під час свого брифінгу в середу у Пекіні.
Повідомлення про те, що Китай може підключитися до військової підтримки Росії, він назвав чутками, які “поширюють США від початку української кризи”.
Заяви китайського МЗС пролунали у той момент, коли президент РФ Володимир Путін приймав у Кремлі Ван І — найвищого китайського дипломата, члена ЦК Компартії КНР.
“Ми вдячні і Вам, і всім Вашим колегам”, — сказав Путін, звертаючись до Ван І. З початку війни Китай подвоїв постачання товарів у Росію до $10 млрд на місяць, замінюючи західний імпорт, який зупинився через санкції. Китай також збільшив закупівлі російської нафти…”,, – сказав Путін Ван І.
Але, крім економічної допомоги, Кремль просить у Китаю зброю.
З початку вторгнення в Україну, за західними даними, російська армія втратила половину боєздатних танків та виснажила запаси високоточних ракет. Запаси іранських дронів, якими росіяни били по інфраструктурі українських міст, також добігають кінця. Їх використання різко знизилося за останні 10 днів, а це означає, що командування економить, повідомляє Bloomberg з посиланням на чиновників НАТО. За їхніми словами Росія активно шукає того, хто міг би допомогти вирішити проблему дефіциту озброєнь.
Згідно з повідомленнями CNN, китайські компанії постачали нелетальні товари для російської армії, шоломи та бронежилети. Про те, що Китай може перейти до прямих постачань зброї, США попередили союзників. Пряме вербальне попередження отримав і сам Ван І, який відвідав Мюнхен перед візитом до Москви.
США “глибоко стурбовані” можливою летальною “допомогою” Китаю Москві, заявив держсекретар Ентоні Блінкен після переговорів з Ван І. Блінкен “досить відверто” розповів про наслідки, які чекають на Китай, якщо він зважиться на такий крок.
Сам Ван І на Мюнхенській конференції, куди вперше не запросили жодного представника російської влади, поспішив запевнити, що попри тісні зв’язки з Москвою та неучасть у санкціях Пекін не підтримує Кремль у протистоянні з Києвом.
“Він сказав, що вони не дають Росії зброї і не дадуть”, – заявив шеф європейської дипломатії Жозеп Боррель після переговорів з Ван І. – Його посил був дуже зрозумілий, я не можу повторити його слова, але він сказав, що Китай не дає зброї країні, яка перебуває у стані війни”.
Зустрічаючись із Путіним, Ван І заявив, що “у кризах існують можливості, а можливості перетворюються також і на кризу”.
“Нам потрібно активно реалізувати свої зусилля, щоб реагувати на кризу і можливості, щоб поглиблювати нашу співпрацю”, – додав він.

peredplata