Ексдиректор лікарні в Чернівцях Бродовський вперше прокоментував підозру в розкраданні гуманітарки

 
 
Сергій Бродовський під час виходу із зали суду. Фото: Суспільне Чернівці

Ексдиректор Чернівецької обласної лікарні Сергій Бродовський, якого підозрюють в привласненні гуманітарної допомоги та платному використанні швидких, не визнає себе винним по двох статтях.

Про це він сказав під час судового засідання у відповідь на запитання судді, передає кореспондентка Суспільне Чернівці.

Записувати засідання на відео чи аудіо було заборонено, також не дозволили спілкуватись з Бродовським. Водночас засідання не було закритим, тож журналістам Суспільного дозволили збирати інформацію зі слухання усно. Відтак позиція Бродовського відома з відповіді на запитання судді.

“Не визнаю себе винним, оскільки був відсутній злочинний намір. У матеріалах справи йдеться про те, що лікарські засоби наявні у військових формуваннях”, — сказав Бродовський.

У травні Бродовському оголосили підозру в платному перевезенні пацієнтів каретами швидкої, які передали як гуманітарну допомогу. Згодом — підозру в привласненні ліків, які передали як гуманітарну допомогу.

Бродовському загрожує позбавлення волі на строк від семи до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади 3 роки та з конфіскацією майна.

Що відомо у справі

12 березня 2022 року лікаря-хірурга Сергія Бродовського призначили гендиректором обласної лікарні. Це було рішенням ради оборони області на період воєнного стану. До цього Бродовський був директором трансплантаційного центру обласної лікарні та медичним директором.

Першу підозру Бродовському оголосили 5 травня — про одержання неправомірної вигоди службовою особою. За версією прокурора, у травні гендиректор організував платне перевезення хворого до Ужгорода каретою швидкої, що належала лікарні. Водієм був його рідний брат, якого затримали на території лікарні під час отримання 16 тисяч гривень за транспортування.

6 травня Бродовському обрали запобіжний захід — тримання під вартою з можливістю внесення застави у майже 200 тисяч гривень. 10 травня Бродовський вніс суму застави та вийшов із СІЗО.

12 травня Бродовському оголосили підозру у незаконному використанні гуманітарної допомоги організованою групою. Йдеться про п’ять авто швидкої, які передав Уряд Італії як гуманітарну допомогу. За версією слідства, машини ймовірно зареєстрували на громадську організацію “Невідкладна хірургічна допомога Буковини”. За даними YouControl, її директором та засновником був Бродовський.

Згідно з ухвалою суду, 1 червня Бродовському повідомили також про підозру в привласненні ліків (в тому числі із наркотичним складом), які передали як гуманітарну допомогу на потреби ЗСУ та лікарням. Вартість медикаментів — понад мільйон гривень. Заяву щодо надання медикаментів як гуманітарної допомоги до благодійного фонду в Румунії направив попередній керівник лікарні 11 березня, про це йдеться в ухвалі суду.

1 липня Бродовському обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю застави у мільйон гривень. Прокурори подали апеляцію на це рішення й виграли її — 11 липня Бродовському змінили запобіжний захід на перебування під вартою 60 днів без можливості внесення застави.

Водночас сторона захисту просила змінити запобіжний захід на такий, що не пов’язаний з триманням під вартою. Цю скаргу залишили без задоволення.

Згодом термін запобіжного заходу продовжували кілька разів. Бродовського підозрюють у вчиненні особливо тяжких злочинів, тому його можуть утримувати в СІЗО до 12 місяців.

Що відомо

 

peredplata