Китай опублікував свій мирний план

Китай запропонував 12 пунктів щодо врегулювання конфлікту в Україні:
1. Поважати суверенітет усіх держав. Загальновизнане міжнародне право, включаючи цілі та принципи Статуту ООН, повинні суворо дотримуватися, суверенітет, незалежність та територіальна цілісність будь-якої держави мають бути гарантовані. Усі країни рівні незалежно від їхнього розміру, потужності та економічного масштабу. Основні норми міжнародних відносин повинні обстоюватися всіма учасниками на захист міжнародної справедливості. Міжнародне право підлягає рівному та універсальному застосуванню без подвійних стандартів.
2. Відкинути мислення холодної війни. Безпека однієї держави не може забезпечуватися за рахунок безпеки іншої, а регіональна безпека не може бути досягнута шляхом посилення розширення військових блоків. Резонні інтереси та легітимні занепокоєння у сфері безпеки всіх країн мають сприйматися серйозно та врегулюватися належним чином. Складні проблеми не вирішуються найпростішими способами. Слід дотримуватися концепції загальної, комплексної, спільної та сталої безпеки, з урахуванням довгострокового світу на планеті, сприяти формуванню збалансованої, ефективної, стійкої архітектури європейської безпеки. Не допускаються спроби забезпечувати власну безпеку на шкоду безпеці інших країн, а також політика блокової конфронтації, слід спільними зусиллями підтримати мир та стабільність на євразійському континенті.
3. Припинити воєнні конфлікти. У війнах немає переможців. Замість того, щоб підливати олію у вогонь і накачувати протистояння, всі сторони повинні виявляти розсудливість та стриманість, щоб уникнути подальшої ескалації та виходу з-під контролю ситуації навколо України. Важливо підтримувати зустрічні кроки Москви та Києва на користь якнайшвидшого відновлення прямого діалогу, поступового зниження напруженості ситуації та повного припинення воєнних дій.
4. Запустити мирні переговори. Діалог та переговори — єдиний вихід із української кризи. Всі зусилля, націлені на мирне врегулювання кризи, заслуговують на схвалення та підтримку. Міжнародне співтовариство має дотримуватись вірного спрямування на користь примирення, прокласти шлях до запуску політичного врегулювання, створити умови для поновлення переговорів та запропонувати відповідні майданчики. Китайська сторона готова відігравати для цього конструктивну роль.
5. Ліквідувати гуманітарну кризу. Важливо вітати та підтримувати будь-які кроки, які дозволяють полегшити напружену гуманітарну ситуацію. У гуманітарних акціях необхідно дотримуватися принципу нейтралітету та неупередженості без політизації гуманітарного питання. Потрібно дієвими заходами забезпечувати безпеку мирного населення, відкривати гуманітарні коридори для евакуації людей із зони конфлікту. Слід нарощувати гуманітарну допомогу постраждалим районам, покращувати гуманітарне становище на місці, забезпечувати швидкий, безпечний та безперешкодний гуманітарний доступ для запобігання подальшому погіршенню ситуації. Необхідно підтримувати координуючу роль ООН у здійсненні гуманітарної акції у зоні конфлікту.
6. Захистити мирне населення та полонених. Учасники конфлікту повинні суворо дотримуватись міжнародного гуманітарного права та утриматися від завдання ударів по мирному населенню та цивільним об’єктам. Потрібно захищати жінок, дітей та інших постраждалих від конфлікту, шанувати елементарні права полонених. Китайська сторона виступає за обмін полоненими між Росією та Україною і закликає всі сторони створити для цього більш сприятливі умови.
7. Забезпечити безпеку атомних електростанцій. Не допускається здійснення збройної атаки на АЕС та інші мирні атомні об’єкти. Закликаємо до дотримання міжнародного права, включаючи Конвенцію про ядерну безпеку. Категорично не допускається техногенна ядерна катастрофа. Підтримуємо конструктивну роль МАГАТЕ у сприянні ядерної безпеки та фізичної безпеки мирних атомних об’єктів.
8. Зменшити стратегічний ризик. Застосування ядерної зброї не допускається, ядерну війну не можна розв’язувати. Необхідно протидіяти спробам використання ядерної зброї чи загрози її застосуванням. Неприпустиме поширення ядерної зброї та виникнення ядерної кризи. Категорично не допускається розробка та застосування біологічної та хімічної зброї якою б там не було країною за будь-яких обставин.
9. Забезпечити вивезення зерна. «Чорноморська ініціатива» з вивезення українського зерна, підписана Росією, Туреччиною та Україною під час запевнення ООН, підлягає збалансованому, повному та ефективному виконанню при виявленні ключової ролі ООН. Висунута Китаєм Ініціатива міжнародного співробітництва в галузі продовольчої безпеки є реалізованим варіантом для подолання глобальної продовольчої кризи.
10. Скасувати односторонні санкції. Односторонні санкції та посилення тиску не тільки є контрпродуктивними, а й створюють нові проблеми. Не допустимо будь-яких несанкціонованих Радою Безпеки ООН односторонніх обмежувальних заходів. Окремі країни мають припинити зловживання односторонніми санкціями та екстериторіальне застосування юрисдикції проти інших країн, надавати позитивний вплив на пом’якшення напруженості української кризи, та створювати передумови для розвитку економіки та підвищення добробуту населення в країнах, що розвиваються.
11. Забезпечити стійкість ланцюжків виробництва та поставок. Слід практичними діями захищати діючу світову економічну систему, виступати проти спроб політизувати світову економіку, а також її застосовувати як інструмент та зброю. З метою не допустити шкоди відновленню глобальної економіки, потрібно спільно нейтралізувати негативні наслідки кризи, зокрема для міжнародного співробітництва в галузі енергетики, фінансів, торгівлі зернами та логістики.
12. Сприяти відновленню після конфлікту. Міжнародне співтовариство має вживати заходів для підтримки мирного відновлення у зоні конфлікту. Китайська сторона готова надавати допомогу та відігравати свою конструктивну роль.
Президент України Володимир Зеленський погодився обговорити мирний план Китаю і запропонував зустріч на рівні дипломатів.
Аналітики Financial Times вважають, що ініціатива Китаю щодо врегулювання конфлікту в Україні пов’язана з бажанням Пекіна пожвавити іноземні інвестиції та торгівлю, а також зберегти доступ до європейських технологій. Також Китай хоче допомогти Росії «знайти вихід із конфлікту», тому що можливе “ураження” Москви у війні в Україні невигідне для Китаю, оскільки Росія є для КНР “корисним партнером у протидії гегемонії США”.

peredplata