На заході України багато військовозобов\’язаних ухиляються від мобілізації – Бірюков

У Волинській, Івано-Франківській, Тернопільській та Закарпатській областях військовозобов\’язані чоловіки масово ухиляються від мобілізації. Про це на своїй сторінці в Facebook написав радник президента України Юрій Бірюков повідомляє канал 112.

На заході України багато військовозобов'язаних ухиляються від мобілізації - Бірюков

За його словами, такі висновки можна зробити на основі першого звіту про виконання плану четвертої хвилі мобілізації.

\”Глави 14 сільрад Івано-Франківської області відмовилися отримувати повістки на сповіщення. 57% оповіщених військовозобов\’язаних Івано-Франківської області не прибули на проходження медичної комісії. 37% оповіщених військовозобов\’язаних Івано-Франківської області залишили територію України. Голови сільських рад Тернопільської області відкрито саботують заходи щодо сповіщення, у разі появи в районі представників РВК – інформують своїх жителів і навколишніх сіл. Голова сільради села Конюхи Козівського району повідомила про те, що напередодні місцеве населення найняло 2 автобуси і виїхало на них на територію Російської Федерації. У селищі міського типу Кольчино Мукачівського району Закарпатської області зі 105 осіб повістки вручені тільки трьом: 9 осіб не проживають за адресами реєстрації, а 93 людини протягом січня вибули на сезонні сільгоспроботи. За останні 30 діб державний кордон у Чернівецькій області перетнуло 17% від загального числа військовозобов\’язаних області. З неофіційних джерел відомо, що готелі і мотелі в прикордонній області сусідньої Румунії повністю заповнені тими, хто ухиляються від призову. 19% оповіщених військовозобов\’язаних Волинської області відмовилися від проходження військової служби з релігійних мотивів, хоча у попередні роки відсоток відмови за даним формулюванням не перевищував 0,7%\”, – наводить дані звіту Бірюков.

При цьому він підкреслив, що нормальні показники виконання планів мобілізації демонструють Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька, Дніпропетровська, Черкаська, Житомирська, Кіровоградська області, а також неокуповані райони Донецької і Луганської областей.

Раніше повідомлялося про те, що у Волинській області жителі кількох сіл заблокували чиновників, що розвозили повістки в армію. 24 січня жителі сіл Мельники, Затишшя і Піща Шацького району Волинської області блокували рух автомобілів, які належать Шацькій РДА. У машині представники Шацької РДА, Шацького районного військового комісаріату та Шацького райвідділу МВС розвозили повістки громадянам для забезпечення проведення часткової мобілізації. Мітингувальники змусили представників місцевої влади знищити повістки, після чого їх відпустили і розійшлися. За даними фактами відкрито три кримінальні провадження за статтею 336 Кримінального кодексу України (ухилення від призову по мобілізації).

Раніше в Генштабі повідомили, що в 2014 р. відкрито понад 1100 кримінальних справ за ухилення від мобілізації.

Нагадаємо, мобілізація в 2015 році пройде в три етапи і триватиме з січня по серпень. Перший етап розпочався 20 січня і триватиме 90 днів, другий – орієнтовно з квітня і триватиме 60 днів, а третій етап розпочнеться з червня і також триватиме протягом 60 днів. В рамках чергової хвилі мобілізації до лав Збройних сил буде призвано танкісти, артилеристи, десантники, піхотинці, зв\’язківці, ремонтники, водії, механіки різних систем озброєння, фахівці з питань логістики, радіоелектронної боротьби, радіаційного, хімічного, радіаційного захисту. Протягом року в ЗСУ планується мобілізувати 200 тис. українців. Також до 2015 року планується провести заклик 40 тисяч громадян на строкову військову службу.

peredplata