Голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук, який повернувся із зони АТО, розповів про кілометрові окопи, фортифікаційні укріплення, які споруджують буковинці

Голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук, який повернувся із зони АТО, розповів про кілометрові окопи, фортифікаційні укріплення, які споруджують буковинціПро побачене розповів журналістам.

Чернівецькій області доручили спорудити шість опорних пунктів на території Донецької області і один такий пункт на межі Луганської області. Олександр Фищук вирішив особисто на місці ознайомитися з ходом будівництва опорних пунктів, фортифікаційних споруд.

Укріплення, які споруджують буковинці, розташовано на відстані в середньому 20 кілометрів від лінії зіткнення. Це так звана третя лінія оборони. Попереду друга і перша лінії. Вони, звісно, значно ближче до лінії вогню.

Генпідрядником будівництва, з яким укладено відповідну угоду, є ТДВ «Пересувна механізована колона №76». На субпідряді працюють ще дві структури. Одна з них – фірма «Бітл Буд» з Хотинського району.

Наразі будівельні роботи тривають на трьох опорних пунктах. На спорудженні укріплень задіяно сім екскаваторів, чотири вантажівки для підвозу матеріалів, загалом на об’єктах працюють 37 чоловік. Роботи тривають з раннього ранку до темної ночі. Розташувалися буковинці в одному з приміщень міста Сіверська.

Будівельників охороняють військові, працівники внутрішніх справ.

На першому опорному пункті, розташованому поблизу Сіверська роботи практично завершено. Це орієнтовно за 20-30 кілометрів від Слав’янська.

12 травня на будівництво вирушить керівник ген підрядної організації Каглянчук. Вже найближчим часом кількість працюючих планують збільшити до 100-120 працівників. Голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук запросив буковинських будівельників долучатися до цієї важливої роботи.

Один опорний пункт займає в межах 50 га. Перший етап будівництва починається із земельних робіт. По периметру облаштовуються окопи. Проектом передбачено прокладання 3,5 км траншей. Передбачено також спорудження дотів, спеціальних місць для укриття бронетехніки і найголовніше – особового складу.

Всі укриття – в першу чергу ті, які призначені для перебування особового складу й оборони військовослужбовців, виготовляють із залізобетону.

Окремі місця обшиваються деревом. Зокрема окопи, заходи у бліндажі тощо.

На першу фортифікаційну споруду вже завезено 150 метрів кубічних лісу. Закуповують ліс просто на місці. Там він значно дешевший, ніж на Буковині. З Чернівецької області доставлятимуть лише певні види деревини: брус і дошки. Разом з транспортними витратами виходить у межах 900 гривень за куб деревини. Ліс постачатимуть згідно з домовленостями, які вже укладено.

Залізобетон для фортифікаційних споруд замовили у Києві. Знайти необхідну кількість десь ближче не вдалося. До того ж були серйозні побоювання щодо того, чи залізобетон встигнуть поставити у визначені строки.

Кошторисна вартість кожного опорного пункту 2 млн 460 тисяч гривень. Сума не остаточна. Залежить також від рельєфу місцевості, інших місцевих обставин.

Будівництво фортифікаційних споруд фінансує держава. Вже перераховано перший транш – 30 відсотків. Ми також перерахували їх на рахунки тих організацій, в яких замовляємо будівельні матеріали. Левова частка коштів йде на залізобетонні конструкції.

Завершене воно має бути до 25 травня 2015 року.

На фото: Сіверськ 29.04.2015

Джерело

peredplata