У НАТО згадали про “Будапештський меморандум”

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Щойно президент США Джо Байден підписав указ про нову порцію санкцій проти Росії. Серед них – висилка з Вашингтона 10 російських дипломатів.
Усі союзники НАТО висловили підтримку рішенню Сполучених Штатів запровадити санкції проти Росії
Про це йдеться у сьогоднішній заяві НАТО: “Росія продовжує вперто і демонстративно дестабілізувати становище у світі,.. у тому числі РФ вдається до порушення суверенітету та територіальної цілісності України та Грузії, а також тривалий чac Росія порушує численні міжнародні зобов’язання та гарантії, в тому числі гарантії “Будапештського меморандуму”. O, !!!
OMG! Коли я прочитав у офіційному документі НАТО згадку про “Будапештський меморандум” – я не повірив своїм очам. Упродовж 7 років війни з усіх доступних мені майданчиків я намагався докричатися до людей, до українських політиків, щоб вони облишили “Нормандський формат”, який я називаю “Нормандська пастка” і витягли із забуття підписаний у 1994 році Україною, Росією, США і Великобританією у Будапешті Меморандум про гарантії безпеки у зв’яз́кy з приєдна́нням Украї́ни до Догово́ру про нерозповсю́дження я́дерної збро́ї (Memorandum on Security Assurances in connection with Ukraine’s accession to the Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons). І це є наш плацдарм і наш формат для дипломатичного прориву у боротьбі з російським агресорoм.
На моє прохання тему про актуальність повернення до “Будапештського меморандуму” у ЗМІ порушували такі метри міжнародного права і дипломатії, як професор міжнародного права, колишній посол при НАТО і ЄС, колишній суддя Міжнародного суду при ООН Володимир Василенко, відомий дипломат і політик Борис Тарасюк, відомі українські дипломати Ігор Лоссовський, Андрій Дещиця …
Востаннє я повернувся до теми реанімації “Будапештського меморандуму” 13 квітня. Ось посилання на розлогий допис і аналіз: (https://www.facebook.com/rostyslav.demchuk/posts/2364634067013919). При цьому у дописі тегнув Юлію Мендель (щоб донесла мої думки до президента) і Дмитра Разумкова. Пані Мендель мене “відфутболила”. Але, як приємно було почути підтримку моєї позиції від генерал-полковника, військового дипломата і політика Ігора Смешка, яку він озвучив в ефірі телеканалу ICTV (https://www.youtube.com/watch?v=nslJWVyOSXo).
Тож, може ще не все втрачено у нас на дипломатичних фронтах?
На зображенні може бути: у приміщенні
 
 
 
 
 
 

peredplata