Литва будує стіну на кордоні з Білоруссю.

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Міністри оборони та закордонних справ країн Балтії й Польщі під час зустрічі у столиці Латвії Ризі у понеділок, 13 вересня, обговорили спільну протидію звичайним та гібридним загрозам на їхніх зовнішніх кордонах.
Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс наголосив, що країни Балтії та Польща відчувають “дефіцит безпеки”. “Ми маємо справу з безпрецедентними гібридними загрозами”, – зауважив він, цитує агенція новин dpa. З огляду на ситуацію з мігрантами на кордоні з Білоруссю, а також масштабні російсько-білоруські спільні військові маневри “Захід-2021”, чотири країни закликали членів НАТО і Євросоюзу до єдності.
Уряди Литви, Польщі та Латвії звинувачують білоруського правителя в організації на їхніх кордонах потоків біженців з кризових регіонів. Наприкінці травня цього року Лукашенко, у відповідь на посилення санкцій ЄС щодо Білорусі, оголосив, що Мінськ більше не стримуватиме потоки мігрантів на кордонах з країнами ЄС.
У понеділок в уряді Литви також повідомили про плани розпочати у вересні анонсоване раніше будівництво паркану на кордоні з Білоруссю, який має на меті допомогти боротися з нелегальними перетинами кордону мігрантами з білоруського боку. Перші 110 кілометрів чотириметрової загорожі з колючим дротом мають звести до квітня 2022 року, ще 400 кілометрів паркану планують завершити до вересня наступного року. При цьому загорожа буде відсутня на ділянках кордону при проляганні через водойми. Загалом довжина литовсько-білоруського кордону становить близько 670 кілометрів.
З початку цього року понад 4100 мігрантів, переважно з країн Азії та Близького Сходу, перетнули литовського-білоруський кордон.
У серпні влада Польщі також заявила, що збудує паркан на кордоні з Білоруссю, щоб стримати потік мігрантів.
 

peredplata