Ратуші у Чернівцях 180 років: кілька цікавих фактів про будівлю

А ви знали, що два століття тому Ратуша мала всі шанси височіти над Прутом? Саме так, її хотіли звести на околицях. І це далеко не єдиний цікавий факт про будівлю, де нині функціонує міська рада.
Рівно 180 років тому заклали наріжний камінь фундаменту Ратуші. З цієї нагоди зібрали для вас декілька цікавих фактів:
 
 Дискусії про місце спорудження Ратуші велися майже 20 років. Як результат, звели її на площі Ринок (нині Центральна площа). Для будівництва заклали шестиметровий фундамент, все через нерівність поверхні та наявність ґрунтових вод.
 
Спершу передбачалося, що вежа буде мати дерев’яний каркас, втім його зробили металевим. На її верхівці встановили металевий шпиль з позолоченою мідною кулею та двоголовим орлом. Щодо орла, то його висота сягала трьох метрів, а розмах крил – два. Під час Першої світової війни птаха, як трофей, забрали до росії (час йде, а натура не змінюється, правда?).
Говорять: «блиск орла можна було побачити далеко за межі міста».
 З самого початку Ратуша була адміністративним «центром», де працювали не лише чиновники. Тут розташовувалися пожежна частина, поліційний ревізор, вартівня, кімнати для допитів та приміщення для арештантів. На третьому поверсі було помешкання бургомістра та ще двох чиновників. Згодом, аби зменшити витрати на утримання Ратуші, перший поверх будівлі здали під комерційні об’єкти.
 
Як думаєте, що тут відкрили?
✨ Вежу Ратуші пожежники використовували як пункт спостереження. У разі виникнення небезпеки на ній вивішували червоний прапор, а вночі запалювався ліхтар (робили це з того боку, де була помічена пожежа).
✨ За 180 років будівлю лише двічі капітально ремонтували: у 1902-1903 та у 1996-2000.
 
А які цікаві факти про нашу Ратушу знаєте ви? Діліться історіями у коментарях 😉
 
P.S. Ратушу спроєктував Андреас Мікуліч фон Радецькі. Він був автором не одного шедевру чернівецької архітектури. Зокрема, впорядкував площу Ринок та спроєктував школу на Емінеску.
 
 
 
 
 
 
Джерело: Чернівецька міська рада

peredplata