В Росії заявили, що планів нападати на Україну “немає і не було”

У Росії “не було, і немає планів” нападати на Україну. Голова Ради Федерації Валентина Матвієнко заявила, що інформація про ймовірно підготовлюваний напад є “фейковою”, передає УНН з посиланням на ТАСС.

“Ніяких планів нападати на Україну у Росії не було і немає. За останніми опитуваннями 80% наших громадян вважають український народ братнім народом. І тому абсолютно очевидна вся фейкова історія інформації про підготовлюваний напад”, – заявила Матвієнко.

Вона додала, що дана кампанія нібито потрібна “для формування світової громадської думки проти Росії”. А “активне військове освоєння території України країнами НАТО” наближає альянс до кордонів Росії, що викликає у Кремля “серйозну заклопотаність”.

“Йде активне військове освоєння території України, хоча за Конституцією України заборонено розміщення іноземних військових баз. Називається це по-іншому, але насправді йде активне військове освоєння території України, з якої у Росії найдовша межа. Це викликає у нас, безумовно, серйозну заклопотаність”, – заявила чиновник.

Контекст

ЗМІ активно публікують інформацію про те, що Росія планує вторгнення на територію України. 20 грудня повідомлялося, що керівники розвідки Великої Британії попередили міністрів про “дуже реальну можливість” вторгнення Росії в Україну напередодні Різдва, оскільки дата збігається з 42-ю річницею вторгнення Радянського Союзу в Афганістан.

За оцінками Західної розвідки, Росія розмістила до 100 тис військовослужбовців недалеко від кордону з Україною, там також знаходяться танки і артилерія. У Вашингтоні вважають, що до кінця січня 2022 року кількість військовослужбовців на кордоні може зрости до 175 тис осіб.

У відповідь на такі твердження Росія заявляє, що переміщення військ на її території нікого не повинні турбувати, проте вказує, що має право на захист своєї національної безпеки.

Росія послідовно заперечує плани вторгнення до України.

Так Росія хоче гарантій, що Україні ніколи не дозволять вступити в НАТО, на території України НАТО не матиме постійних сил або інфраструктури, а на російсько-українському кордоні не пройдуть військові навчання країн Альянсу.

НАТО, у свою чергу, наполягає на тому, що Північноатлантичний альянс захищає своїх членів і не загрожує Росії.

Крім того, в НАТО неодноразово заявляли, що Україна як суверенна держава має право приймати свої власні рішення, тому НАТО не може давати Росії жодних гарантій щодо поведінки Києва.

Джерело: УНН

peredplata