Баканов розповів, що чекає на Медведчука

Джерело: Баканов в ефірі національного марафону

Пряма мова Баканова: “Далі дії дуже прості насправді. На Медведчука чекає суд – підтвердження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. А в майбутньому, я сподіваюся, що на Медведчука чекає справедливий вирок, зокрема по вугільній, трубній справах, де він фігурує”.

Джерело: Глава СБУ нагадав, що мова йде про фінансування терористичної організації “ЛНР” та виведення стратегічного трубопроводу з власності держави.  

Баканов також розповів, що під час затримання Медведчука отримали додаткові дані про людей, які допомагали йому під час обрання запобіжного заходу.

Голова СБУ підкреслив, що “затримання Медведчука дає чіткий сигнал кожному зраднику України, що він не уникне покарання”.

Кремль відцурався Медведчука: “не громадянин Росії”

У Кремлі заявили, що голова політради партії “Опозиційна платформа – За життя” кум Путіна Віктор Медведчук не є громадянином Росії, і вони не знають, чи хоче він участі РФ у вирішенні його долі.

Джерело: прессекретар Путіна Дмитро Пєсков у коментарі російським журналістам 13 квітня, цитують ЗМІ РФ, зокрема РИА “Новости”

Пряма мова: “Що стосується обміну, про який із таким жаром, запалом, задоволенням заговорили різні діячі у Києві: Медведчук не є громадянином Росії. Він не має жодного стосунку до спеціальної військової операції. Він є іноземним політичним діячем.

Ми взагалі не знаємо, чи хоче він сам якоїсь участі Росії у вирішенні цієї пасквільної щодо нього ситуації”.

Деталі: При цьому Пєсков зазначив, що Кремль “безперечно стежитиме за долею Медведчука, до чого закликає і європейських політиків, які так дбають про свободу слова, говорять про неможливість переслідування людини з політичних мотивів”.

Кремль подякував Медведчуку за “вирішення гуманітарних питань”.

Пєсков заявив, що Медведчук, мовляв, “завжди виступав за мир і проти війни, ухвалив непросте рішення залишитися в Україні та брати участь у судилищі проти себе”.

Більше того, нібито “ніякої військової операції в Україні не було б, якби в Києві враховували ідеї Медведчука про нормалізацію відносин з Росією”, озвучив нове виправдання війні прессек Путіна.

Цьому передувало: 12 квітня стало відомо про затримання в Україні Віктора Медведчука, який у лютому втік із-під домашнього арешту і тепер намагався покинути Україну. Спершу у телеграм-каналі президента Володимира Зеленського з’явилася фотографія Медведчука у військовій формі та у наручниках. Потім з’явилися деталі спецоперації СБУ.

Зеленський запропонував Росії обміняти Медведчука на українських громадян, які перебувають у полоні російських військових, – а правоохоронним органам України розглянути таку можливість.

МВС України вважає, Медведчука можна обміняти, але спершу було б добре засудити його або хоча б отримати від нього важливу інформацію. В МЗС РФ заявили, що це “британська схема: провести швидкий суд, дати термін, а потім вибити свідчення”.

peredplata