До відома чернівчан! Які документи доведеться переоформити при зміні назви вулиці

В Україні, у зв’язку з військовою агресією російської федерації, розпочалася чергова хвиля декомунізації. Зміна назв вулиць танаселених пунктів відбувається на виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного(нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» від 09.04.2015 р. Відповідно до ЗаконуУкраїни «Про місцеве самоврядування в Україні» виконавчі органи  міських, сільських і селищних рад ухвалюють рішення проперейменування вулиць, провулків, проспектів, площ, парків та скверів. За підтримки громадськості тих чи інших населенихпунктів вулиці, названі іменами діячів сусідньої держави-агресора, отримують нові назви, в тому числі і імена Героїв України.Отож, мешканців турбують питання, чи потрібно вносити зміни в ті чи інші документи.

Чи потрібно змінювати місце реєстрації?

Чинне законодавство не передбачає обов’язку вносити подібні відомості, оскільки зміна назви вулиці не є зміною реєстраціїмісця проживання. Перереєстрацію місця проживання особи можна здійснити під час заміни паспорта чи зміни прізвища, тобтоколи виникає безпосередня потреба.Варто зазначити, що на сьогоднішній день, реєстрація чи зняття з реєстрації місця проживання/перебування здійснюєтьсявідповідно до Порядку декларування та реєстрації місця проживання (перебування) затвердженого постановою КабінетуМіністрів України від 7.02.2022  та до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні».У разі прийняття рішення про зміну нумерації будинків, перейменування вулиць (проспектів, бульварів, площ, провулків,кварталів тощо), населених пунктів, адміністративно-територіальних одиниць, зміни в адміністративно-територіальному устроїна підставі відповідних актів вносяться зміни до реєстру територіальної громади, із збереженням попередніх даних, ізподальшим внесенням цієї інформації до Єдиного державного демографічного реєстру в установленому Кабінетом МіністрівУкраїни порядку. Зазначені відомості за бажанням особи вносяться до відповідних документів, що містять відомості про місцепроживання/перебування.

Чи обовязково вносити зміни до документів на нерухомість?

Документи, що засвідчують право власності на нерухомість, залишаються чинними у випадку зміни назви вулиці, на якій вонирозташовані. У випадку перейменування вулиці, на якій розміщена нерухомість, українським законодавством не передбачена необхідністьвнесення змін до документа про право власності на нерухоме майно, зокрема свідоцтва про право власності, свідоцтва проправо на спадщину, договору купівлі-продажу, дарування тощо.В той же час, у разі потреби, власник майна, стосовно якого відбулися зміни, має право звернутися до органу державноїреєстрації прав на нерухоме майно із заявою про внесення змін.Які потреби маються на увазі? Наприклад, необхідність купівлі-продажу чи дарування нерухомості.

Дана інформація не є вичерпною, за більш детальним роз’ясненням можете звернутись  до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел.: (0372) 51-36-14.

Звернутися по допомогу до фахівців Чернівецького бюро правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Івана Підкови, 2. Телефон: (0372) 56-25-85 (Садгора).

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні).

Перелік Бюро правової допомоги у районах Чернівецької області можна знайти на сайті безоплатної правової допомоги https://www.legalaid.gov.ua/

 

 

peredplata