У Чернівецькій області майже на чверть зменшилась кількість випадків домашнього насильства

Поліція зафіксувала зменшення домашнього насильства на Чернівеччині майже на чверть
 
Протягом 4 місяців 2022 року спеціальна мобільна група ГУНП в Чернівецькій області здійснила 603 виїзди на повідомлення про домашнє насильство, вчинене на території Чернівецької територіальної громади. Торік таких виїздів упродовж аналогічного періоду було майже 800. Як свідчить статистика, із загальної кількості таких звернень підтверджується приблизно третина.
 
Так, у квітні цього року поліцейські сектору протидії домашньому насильству Чернівецького райуправління поліції отримали 111 повідомлень про домашнє насильство, з яких підтвердилися 36. Реагуючи на ці правопорушення, правоохоронці склали на кривдників адмінпротоколи та винесли 31 терміновий заборонний припис. Зокрема, були прийняті рішення про:
• заборону в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою;
• зобов’язання залишити місце проживання постраждалої особи;
• заборону на вхід і перебування в місці проживання постраждалої особи.
Про кожний факт домашнього насильства мобільна група ГУНП повідомляє відповідних соцпрацівників, органи влади і місцевого самоврядування. Крім цього, для більш ефективної протидії цьому негативному явищу співробітники сектору протидії домашньому насильству Чернівецького РУП спільно з міським центром соціальних служб проводять перевірку сімей, які потрапили в складні життєві обставини, та в яких уже були випадки сімейного насильства.
Під час таких візитів поліцейські та соцпрацівники цікавляться ситуацією в сім’ї та її потребами, перевіряють умови проживання, сумлінність виконання батьківських обов’язків, участь дорослих у вихованні, розвитку та навчанні дітей.
Спілкуючись із громадянами, які потрапляли до обліку домашніх кривдників, правоохоронці завжди наголошують на необхідності дотримання чинного законодавства та роз’яснюють адміністративну й кримінальну відповідальність.
Поліцейські продовжують здійснювати профілактичні заходи для попередження та припинення випадків домашнього насильства. Наголошуємо: якщо ви стали жертвою насильницьких дій або їхнім очевидцем – не мовчіть і повідомляйте на спецлінію поліції «102».
 
Джерело: Відділ комунікації ГУНП в Чернівецькій області

peredplata