Український гімнаст Ілля Ковтун знявся з клубного чемпіонату Італії через допуск до змагань росіянина: що сталося

Італія проігнорувала рекомендацію не допускати до стартів російських спортсменів.

Лідер збірної України зі спортивної гімнастики, 18-річний Ілля Ковтун, мав узяти участь у фіналі клубного чемпіонату Італії в найвищій лізі А1, що відбудеться 21-22 травня в Неаполі. Проте гімнаст прийняв рішення відмовитися від змагань. Про це в комюніке повідомив клуб, який представляє українець, – Palestra Ginnastica Ferrara. Саме клуб у Феррарі впродовж понад місяця надавав місце для тренування чоловічій команді України.

“Конфлікт між Росією та Україною, на жаль, також мав наслідки й у нашому чемпіонаті зі спортивної гімнастики серед чоловіків у Серії А, – заявили в клубі. – Маленька проблема, порівняно з трагедією війни, смертями та руйнуваннями”.

Чому Ковтун відмовився від участі в турнірі

Український гімнаст не захотів змагатися на одному помості з російським спортсменом, адже до змагань був допущений олімпійський чемпіон і триразовий чемпіон світу Артур Далалоян. Цю інформацію Суспільне Спорт підтвердила тренерка Іллі Ірина Надюк.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Міжнародна федерація гімнастики (FIG) заборонила російським і білоруським гімнастам брати участь у міжнародних змаганнях під егідою FIG. Для організаторів решти турнірів ці правила мають рекомендаційний характер: вони можуть ухвалювати рішення щодо цього питання на свій розсуд.

Клубний чемпіонат Італії проходить під патронатом Федерації гімнастики Італії, яка не виступила з чіткою позицією щодо заборони росіянам виступати зараз на клубному рівні. Так само не відмовилася від участі й команда Далалояна Romagna Team. Напередодні Ковтун уже виступив на клубних турнірах у Франції та Німеччині, але там російські гімнасти не були допущені до змагань.

Через таку позицію Італії український гімнаст, який допоміг Palestra Ginnastica Ferrara вийти до фінальної топ-6, знявся з вирішальних змагань.

“Усі зараз підтримують Україну та солідарні з нею, – сказала в коментарі Суспільне Спорт Надюк. – Ми прийняли рішення не брати участь у цих змаганнях. Ілля не вийде змагатись на одному помості з представником від Росії”.

Клуб українця все одно візьме участь у чемпіонаті, але “поважає рішення Іллі” та на знак солідарності не ставитиме йому заміну.

“Зважаючи на скорботу, руйнацію та насильство, які ці люди переживають, думка про те, аби зустрітися на змагальному майданчику з представником країни, відповідальної за це все, є нестерпною, – написали в заяві представники феррарського клубу. – Особливо після того, що сталося на п’єдесталі Кубка світу в Досі, що був заплямований кричущим жестом росіянина Івана Куляка, який усі пам’ятають і за який його нещодавно справедливо покарала Міжнародна федерація гімнастики”. У Досі Куляк вийшов на церемонію нагородження із літерою “Z” на формі – символом російського вторгнення в Україну.

peredplata