Який розмір доходу дає право на безоплатну вторинну правову допомогу?

З 1 липня 2022 року в Україні змінився розмір прожиткового мінімуму. Тож  який розмір доходу дає право на безоплатну вторинну правову допомогу?

З 1 липня 2022 р. в Україні змінюється розмір прожиткового мінімуму для основних категорій населення:

  • для дітей віком до 6 років – 2 201 грн;
  • для дітей віком від 6 до 18 років – 2 744 грн;
  • для працездатних осіб – 2 600 грн;
  • для осіб, які втратили працездатність – 2 027 грн.

У зв’язку з цим повідомляємо, яка сума середньомісячного доходу дозволяє громадянам мати право на безоплатну вторинну правову допомогу, що полягає в захисті, складанні документів процесуального характеру, здійсненні представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами.

Відповідно до ст.14  ЗУ «Про безоплатну правову допомогу» право на безоплатну вторинну правову допомогу згідно з цим Законом та іншими законами України такі категорії осіб:

1) особи, які перебувають під юрисдикцією України, якщо їхній середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до закону для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення, а також особи з інвалідністю, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб – на всі види правових послуг, передбачених частиною другою статті 13 цього Закону.

2) діти, у тому числі діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту;

3) внутрішньо переміщені особи;

4)особи, на яких поширюється дія Закону України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту».

5)та інші категорії передбачені законом.

 

Працездатна особа

Ви маєте право на безоплатну вторинну правову допомогу, якщо ваш середньомісячний дохід не перевищує 5200 грн.

 

Непрацездатна особа

Ви маєте право на безоплатну вторинну правову допомогу, якщо ваш середньомісячний дохід не перевищує 4054 грн.

 

Як отримати правову допомогу:

Звернутися за допомогою до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою:  м. Чернівці, вул. Університетська, 1, телефон: (0372) 51-36-14. Електронна пошта: chernivtsi1.chernivtsi@legalaid.cv.ua.

 

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).

 

Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua

 

peredplata