Путін просить Ердогана вплинути на партнерів Туреччини по НАТО

Путін просить Ердогана вплинути на партнерів Туреччини по НАТО послабити антиросійські санкції
Росія звертається до Туреччини та інших потенційних нових торгових партнерів допомогти обійти західні санкції, які повільно, але впевнено вбувають російську економіку після вторгнення в Україну.
Сьогодні президент Росії Володимир Путін зустрічається зі своїм турецьким колегою Реджепом Таїпом Ердоганом у Сочі в п’ятницю, і ця зустріч вже друга протягом останніх двох тижнів. І цей факт викликає тривогу, що Кремль може зміцнити економічні зв’язки з єдиною країною НАТО, яка не долучилася до запровадження санкцій проти Москви.
Російська пропозиція, перехоплена напередодні зустрічі, вказує на те, що Росія сподівається, що Туреччина погодиться на нові канали, щоб допомогти їй уникнути міжнародних санкцій у банківському, енергетичному та промисловому секторах.
Росія закликає уряд Ердогана дозволити Росії купувати частки в турецьких нафтопереробних заводах, нафтових терміналах і резервуарах — крок, який, на думку економістів, може допомогти приховати походження її експорту після того, як нафтове ембарго Європейського Союзу почне повністю діяти наступного року. Росія також просить, щоб кілька державних турецьких банків дозволили відкриття кореспондентських рахунків для найбільших російських банків, що б дозволило Росії працювати поза вільними економічними зонами в Туреччині.
Якщо Анкарі буде наплювати на позицію ЄС щодо цих питань, то до позиції США, Канади, Великобританії йому доведеться прислухатись.
Ердоган зі свого боку, повідомляють турецькі джерела, буде вимагати від Росії припинити фінансування та підтримку терористів у Сирії, Ірані, Афганістані й Іраку. Йдеться про підтримку Росією курдських бойовиків, терористів ІДІЛ, бойовиків Ірану в Сирії. У Реджепа Ердогана є питання щодо добудови і запуску АЕС “Аккую”.
Чекаємо на результати зустрічі.

peredplata