До Волочиська не впустили хресну ходу московського патріархату

Таке рішення прийняв виконком Волочиської міськради.

Виконавчий комітет Волочиської міської ради прийняв рішення про заборону пересування хресної ходи Української православної церкви московського патріархату містом. Так виконавчий комітет відреагував на невдоволені висловлювання жителів громади в соцмережах, які не бажали бачити в центрі Волочиська людей, котрі підтримують московську церкву, а відтак – і російську агресію проти України.

У соцмережах мешканці громади закликали не пускати прихожан московських церков у місто та не толерувати «руській мір»:

«Зараз на Хмельниччині відбувається так звана хресна хода. Паломники йдуть курсом на Почаївську лавру. Дуже багато, тисячі людей, які планували зайти на територію Волочиської міської територіальної громади. У громаді прийняли рішення виконавчого комітету про заборону руху колони через місто Волочиськ. І рекомендували координаторам руху пройти через трасу М-12. Небайдужі люди, територіальна оборона, працівники поліції зібралися для того, аби виконати це рішення і забезпечити тишу і порядок в процесі ходи, тому що ми всі зацікавлені, не створюючи ескалації, максимально розвернути цю колону і убезпечити місто від проходу «русского міра» нашими вулицями», – прокоментувала ситуацію депутатка Хмельницької обласної ради Аліна Коваль.

Тож, оминувши Волочиськ, колона попрямувала до кордону з Тернопільщиною.

До слова, начальник Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Гамалій також відреагував на ходу прочан московського патріархату в Кам’янці-Подільському, зокрема на те, що учасники ходи несуть стрічки, які нагадують російський прапор. Він запевнив, що ніяких ворожих триколорів там не було.

Ситуацію довкола проходження хресної ходи Кам’янцем також прокоментував міський голова Михайло Посітко у своєму відеозверненні до громади. Він зауважив, що жодних звернень на проведення хресної ходи на його ім’я чи до Кам’янець-Подільської міської ради не надходило, тому і ніяких дозволів на це видано не було.

«Стосовно того, чи був у вірян триколор, то, після того, як у соцмережах з’явилася подібна інформація, я звернувся до правоохоронних органів, зокрема, до Служби безпеки України, щоб вони перевірили її. Як з’ясувалося, то не був триколор, а були стрічки різних кольорів», – повідомив Кам’янець-Подільський міський голова.

 
Хто відповідальний за те, що подібні заходи відбуваються – Михайло Посітко зауважив:

«Сам факт порушення цього питання – це вже є нашою українською перемогою. Адже подібні заходи проводили вже багато-багато років. І сьогодні це питання активно порушується і переросло на державний рівень. На моє особисте переконання – нічого московського в нашій державі не повинно бути. Тут, звичайно, треба працювати на державному рівні. На законодавчому рівні все московське має бути заборонено. Ми всі, наша громада, маємо бути пильними, якщо подібного роду несанкціоновані заходи будуть відбуватися, маємо чинити превентивні дії. Аби не допускати подібного в майбутньому».

Світлана ВОДЯНА.

https://ye.ua/syspilstvo/60448_Do_Volochiska_ne_vpustili_hresnu_hodu_moskovskogo_patriarhatu.html

peredplata