Росія втрачає нафтовий ринок Індії

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя: 
Російські нафтовики зіткнулися з проблемами на ринку Індії — ключового покупця російської сировини, яка після початку війни справно забирала всі барелі, від яких відмовилися країни Європи.
Два найбільші державні індійські НПЗ припинили закупівлю нафти з РФ на спотовому ринку після того, як Євросоюз на початку жовтня затвердив нові санкції за анексію окупованих територій України.
Як повідомляє Bloomberg, йдеться про заводи Indian Oil Corporation і Bharat Petroleum Corporation Limited (BPCL). Вони відмовляються також від партій російської нафти з постачаннями після 5 грудня — дати, коли набуває чинності європейське нафтове ембарго. Одночасно з ним ЄС має намір запровадити стелю цін на барелі з Росії із забороною на танкерні перевезення, якщо вартість нафти перевищує ліміт.
Індійські НПЗ, які після початку війни наростили імпорт із РФ більш ніж у 30 разів, очікують на ясність щодо майбутніх санкцій: їх турбує загроза потрапити під можливі вторинні заходи (тобто санкції проти порушників санкцій), кажуть джерела Bloomberg

peredplata