У Чернівецькій області новонароджених перевіряють на 21 рідкісне захворювання

У Чернівецькій області новонароджених перевіряють на 21 рідкісне захворювання. Роблять це у межах пілотного проєкту із розширеного неонатального скринінгу, який запрацював в Україні з 17 жовтня.
Буковина – серед 12-ти регіонів, які долучилися до цієї програми.
Про це інформує Чернівецька ОВА.
 
 Раніше усі новонароджені безоплатно перевірялися на 4 спадкові хвороби. Нині ж цей перелік розширили.
 
Ця послуга доступна в пологових стаціонарах, перинатальних центрах та дитячих лікарнях Буковини з неонатологічними відділеннями. Увесь процес неонатального скринінгу супроводжується та фіксується в електронній системі охорони здоровʼя: від реєстрації новонародженого та взяття зразків крові лікарем до обробки направлення лаборантом та фіксування діагностичного звіту за результатами досліджень.
 
Забір крові проводять у перші 48 – 72 години життя немовляти.
 
Її досліджують на базі експертного та двох регіональних центрів неонатального скринінгу – Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит», Львівського обласного клінічного перинатального центру.
 
Для отримання послуги батькам новонародженого необхідно лише надати письмову згоду на проведення дослідження. Далі лікар сформує пакет документів для відправки в лабораторію.
 
Якщо фахівці виявляють відхилення від нормальних показників, батьків інформують про загрозу здоровʼю дитини для подальших досліджень чи призначення лікування експертами центру антенатальної охорони плоду та медичної генетики обласного діагностичного центру.

peredplata