“Знайшли нацистську символіку, проросійську літературу та «вчення» про сатанізм” — СБУ завершила обшуки в УПЦ МП

Працівники Служби безпеки України 2 грудня завершили перевірки у храмах УПЦ МП, які розташовані у Закарпатській, Рівненській та Житомирській областях. Про це повідомили на сайті СБУ.

У повідомленні СБУ заявили, що під час перевірок виявили “склади” з прокремлівською літературою, нацистську символіку, “вчення про сатанізм” і тексти молитов за московського патріарха Кирила.

Читайте також: “Вони роблять свою роботу”: в монастирі УПЦ (МП) у Рівному прокоментували “безпекові заходи” СБУ

У Свято-Миколаївському чоловічому монастирі у Хустському районі Закарпаття працівники СБУ виявили символіку забороненої партії “ОПЗЖ” та брошури, в яких “вихваляли російських загарбників у війні проти України”.

"Знайшли нацистську символіку, проросійську літературу та «вчення» про сатанізм" — СБУ завершила обшуки в УПЦ МП
Фото: СБУ

На території Рівненсько-Острозької єпархії співробітники Служби безпеки виявили приховану білоруську готівку та брошури із закликами до укладання миру з “братнім російським народом”, прославляння “русской земли” та “русских солдат”. Вони написані білоруськими та російськими авторами.

Під час безпекових заходів у Свято-Анастасіївському ставропігійному жіночому монастирі та двох Скитах на Житомирщині виявлено осіб, які перебувають на зв’язку з громадянами РФ. Наразі ці контакти вивчаються співробітниками СБУ.

“Наразі всі вилучені матеріали направлено на експертизу для вжиття подальших процесуальних дій і притягнення винних до відповідальності”, — йдеться у повідомленні СБУ.

З початку повномасштабної війни СБУ відкрила понад 20 кримінальних проваджень щодо діяльності окремих представників УПЦ МП, у яких фігурують понад 30 підозрюваних — “від інформаторів ворога до коригувальників вогню”, повідомили в СБУ.

Що відомо

  • 2 грудня президент Зеленський ввів у дію рішення РНБО про діяльність в Україні релігійних організацій, афілійованих з Росією, та запровадження проти них санкцій. Впродовж двох місяців на розгляд Ради мають внести відповідний законопроєкт. У рішенні йдеться, що РНБО доручила правоохоронцям “активізувати заходи з виявлення підривної діяльності російських спецслужб у релігійному середовищі України”.
  • 15 листопада Служба безпеки відкрила кримінальне провадження щодо співів із прославлянням Росії під час богослужіння у Києво-Печерській Лаврі. Представник храму повідомив, що священник був зайнятий помазанням людей та спілкуванням із вірянами, а тому нібито не чув співів.
  • 22 листопада СБУ заявила, що проводить контррозвідувальні безпекові заходи у Києві в Києво-Печерській Лаврі, що перебуває в підпорядкуванні УПЦ. Тоді казали, що ці заходи відбуваються в межах роботи з протидії підривній діяльності російських спецслужб в Україні.
  • 30 листопада працівники СБУ перевірили монастир УПЦ МП на Закарпатті, у якому чорниці закликали до “пробудження матушки Русі”. Знайшли агітаційно-пропагандистські матеріали. Більшість літератури — авторства російських діячів і видана російськими друкарнями.
  • Також у церкві УПЦ МП в Івано-Франківську правоохоронці знайшли антиукраїнську агітаційну літературу. Більшість книжок писали російські автори й друкували їх у видавництвах РФ.
  • У Чернівецько-Буковинській єпархії УПЦ прокоментували обшуки СБУ, які відбулися 25 листопада в Свято-Миколаївському соборі. Архимандрит Никита каже, що правоохоронці увірвались в приміщення, вивели всіх з кімнат, приставили до стіни, роздягнули і фотографували.
  • https://suspilne.media/330528-sbu-zaversili-perevirki-u-hramah-upc-mp-u-zakarpatskij-rivnenskij-ta-zitomirskij-oblastah/

peredplata