Поліція закрила справу про погрози Зарайському за публікацію статті про зловживання Осачука, але прокуратура її знову поновила

Чернівецькі слідчі закрили кримінальне провадження за фактом погроз вбивством та знищенням житла журналіста, керівника порталу БукІнфо Сергія Зарайського. Про це Головне управління Національної поліції у Чернівецькій області повідомило у відповіді на інформаційний запит регіональної представниці ІМІ.

У запиті представник ІМІ просила надати інформацію про результати розгляду справи та повідомити чи встановлено особу, яка погрожувала журналісту.

У відповіді Нацполіція повідомила, що встановила особу, яка погрожувала журналісту, але 30 вересня 2022 року закрила дане кримінальне провадження на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України – у зв’язку з відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення.

“Про результати досудового розслідування письмово поінформовано потерпілого, шляхом скерування йому поштою копії постанови про закриття кримінального провадження. На даний момент матеріали закритого кримінального провадження знаходяться на вивченні в Чернівецькій обласній прокуратурі”, – йдеться у відповіді на інформаційний запит. 

У коментарі представниці ІМІ керівник БукІнфо, журналіст Сергій Зарайський розповів, що про результати досудового розслідування не знав, а листа від правоохоронців про закриття справи отримав тільки 14 грудня (після інформаційного запиту ІМІ, – прим. авт.).

“Я абсолютно нічого не знав про закриття справи. Зі мною правоохоронці спілкувалися тоді, коли я подав заяву і дав покази слідчому про погрози мені вбивством та знищенням редакції та житла. Більше жодної комунікації не було. Я не знав нічого про хід досудового розслідування. Власне вважав, що триває слідство та коли буде необхідність мені зателефонують, чи надішлють листа. Та цього не відбулося”, – зазначив журналіст. 

“Виявляється, справу закрили ще 30 вересня, а листа я отримав тільки 14 грудня. Тепер мені правоохоронці кажуть, оскільки немає запису погроз, то відповідно вони не можуть встановити винуватість підозрюваного. Це і є причиною закриття справи. Як вже стало зараз мені відомо, громадянин, який мені погрожував, сказав правоохоронцям, що нібито лише поспілкувався зі мною на високих тонах, а погроз ніяких не робив. Але це неправда. Тобто виходить так, якщо не було запису розмови — значить не було й погроз! Насправді особа погрожувала мене вбити, спалити редакцію і житло. Свідком цієї телефонної розмови буда моя дружина, яка теж давала покази поліції. Виходить, що я наперед мав знати, що мені будуть погрожувати й кожен телефонний дзвінок з невідомого номера потрібно записувати?! З іншого боку, якщо я записуватиму розмову, і хтось погрожуватиме, мені скажуть, що це провокація, бо ви спеціально записували та провокували на це”, – зазначив Зарайський. 

За словами журналіста, погрози йому надійшли через 15 хвилин після виходу на сайті БукІнфо його редакторської статті про корупцію колишнього керівництва Чернівецької обласної військової адміністрації. “Це зафіксовано в матеріалах кримінального провадження. Я звернувся до прокуратури з незгодою такого рішення слідства. Сподіваюся на подальше неупереджене та відповідальне розслідування кримінального провадження”, – сказав Сергій Зарайський.

У Чернівецькій обласній прокуратурі на запит ІМІ відповіли, що рішення поліції про закриття кримінального провадження скасовано та відновлено досудове розслідування.

“Вивченням в обласній прокуратурі матеріалів кримінального провадження встановлено, що рішення про його закриття є незаконним та необгрунтованим. Враховуючи викладене, обласною прокуратурою 13.12.2022 постанову слідчого СВ Чернівецького РУП ГУНП в Чернівецькій області Попадюка Б.В. про закриття кримінального провадження скасовано та відновлено досудове розслідування”, – йдеться у відповіді прокуратури.

Як повідомляв ІМІ, у травні 2022 року журналіст, керівник порталу БукІнфо Сергій Зарайський заявив, що невідомий погрожував йому вбивством та знищенням житла після виходу його матеріалу “Головою Чернівецької ОВА Осачуком має впритул зайнятись НАБУ за фальшування документів військових частин і прикриття контрабандних схем на кордоні”.

 

Джерело: https://imi.org.ua/ 

peredplata