Депутати хочуть перейменувати 8 березня та зробити святковим днем 8 травня

28 лютого у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №9009-1 , яким пропонується змінити офіційну назву жіночого березневого свята, а також замість дев’ятого травня встановити святковим 8 травня.

У пояснювальній записці йдеться, що цим законопроєктом вносяться зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України щодо таких святкових днів: визначити 8 березня «Міжнародним днем захисту прав жінок»; замість 9 травня – «Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (Дня перемоги)» визначити святковим днем 8 травня – «День пам’яті та примирення».

Ініціатори проєкту зазначають, що сприйняття 8 березня як «дня весни та краси» є стереотипним та нівелює громадську та політичну природу цього свята. Тому пропонується на законодавчому рівні у назві свята 8 березня акцентувати увагу на тому, що вказаний день відзначає рух за рівні права та можливості жінок, та визначити його як «Міжнародний день захисту прав жінок».

Також депутати підкреслюють, що саме 8 травня у переважній більшості європейських країн відзначається як пам’ятний день та символ перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Тому пропонується 8 травня визначити як святковий (вихідний) день у Кодексі законів про працю України, натомість традиційні заходи, котрі відбуваються 9 травня, будуть проходити у робочий день.

Окрім того, за потреби особливості відзначення 9 травня у подальшому можуть бути визначені на рівні Указу Президента України.

Джерело: https://sud.ua

peredplata