Протести в Грузії: проти поліції застосували коктейлі Молотова, є затримані

У грузинській столиці Тбілісі у зв’язку з розглядом суперечливого законопроєкту про “іноагентів” тривають протести біля парламенту, їхні учасники застосували проти правоохоронців коктейлі Молотова.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на SOVA.news.

Зазначається, що біля грузинського парламенту мобілізовано спецпризначенців та велику кількість правоохоронців. Раніше, попри мирний характер акції, правоохоронці застосували щодо демонстрантів перцевий газ і водомети, є постраждалі.

 

За даними агенції Interpressnews, було затримано принаймні кількох учасників акції протесту. Під час дій правоохоронців також постраждали працівники ЗМІ.

Міністерство внутрішніх справ Грузії пояснило свої дії тим, що “протест вийшов за межі законодавчих рамок про свободу вираження поглядів і мирні зібрання” та що поліція змушена була застосувати силу. Також стверджують, що внаслідок агресивних дій протестувальників кілька поліцейських травмовані і їхнє спорядження пошкоджене. 

Нагадаємо, надвечір 7 березня парламент Грузії схвалив у першому читанні законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу”, який значною мірою наслідує російське законодавство про “іноагентів”. Розгляд проєкту вже 7 березня став несподіванкою, спершу планувалося, що його винесуть в залу 9 березня. Обговорення почали за відсутності більшості опозиційних депутатів

Посольство США назвало ці події “чорним днем для грузинської демократії”.

Президентка Грузії підтримала протести й обіцяє ветувати скандальний закон про “іноагентів”

Президентка Грузії підтримала протести й обіцяє ветувати скандальний закон про іноагентів

 
САЛОМЕ ЗУРАБІШВІЛІ, ФОТО: GETTY IMAGES

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі в екстреному зверненні у вівторок із Нью-Йорка, де вона зараз перебуває з візитом, звернулась до учасників протестів проти суперечливого законопроєкту про “іноагентів” і висловила їм свою підтримку.

Як повідомляє “Європейська правда”, виступ Зурабішвілі цитує телеканал “Мтаварі”.

“Звертаюсь до вас, хто стоїть сьогодні ввечері на Руставелі, тому що я була там багато разів. Ви представляєте вільну Грузію. Грузію, яка бачить своє майбутнє в Європі і не дозволить нікому позбавити її цього майбутнього”, – наголосила вона.

Президентка Грузії наголосила, що законопроєкт про “іноагентів” не потрібен країні, й заявлені раніше обіцянки влади направити його до Венеційської комісії не мають сенсу, бо вона “дуже добре знає, що то за закон”.

“З першого ж дня я говорила, що накладу вето на цей закон. Обговорювати його подробиці не вважаю за потрібне”, – підкреслила Зурабішвілі.

Зауважимо, що парламент має можливість подолати президентське вето, як це вже було минулого року щодо так званого закону про прослушку, який критикували Європейський Союз і правозахисники.

Нагадаємо, надвечір 7 березня парламент Грузії схвалив у першому читанні законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу”, який значною мірою наслідує російське законодавство про “іноагентів”. Розгляд проєкту вже 7 березня став несподіванкою, спершу планувалося, що його винесуть в залу 9 березня. Обговорення почали за відсутності більшості опозиційних депутатів.

Посольство США назвало ці події “чорним днем для грузинської демократії”. У грузинській столиці Тбілісі тривають протести біля парламенту, їхні учасники застосували проти правоохоронців коктейль Молотова. Спецпризначенці своєю чергою застосували перцевий газ і водомети.

peredplata