УПЦ МП офіційно просять піти із Лаври. УПЦ: Ми не підемо, документ нічого не означає

Заповідник “Києво-Печерська лавра” попередив Свято-Успенський монастир УПЦ МП, що розриває договір із ним про оренду території та будівель Києво-Печерської Лаври з 29 березня. Документ опублікував офіційний вебсайт УПЦ МП.

 

Документ констатує, що міжвідомча робоча група встановила порушення монастирем умов договору від 19 липня 2013 року про використання безплатно наданого державного майна.

“Враховуючи висновки Міжвідомчої робочої групи та лист Міністерства культури та інформаційної політики України від 09.03.2023 №06/34/2234-23, на підставі п. 8.1. Договору, Заповідник попереджає про розірвання Договору з 29.03.2023 року”, – сказано у попередженні.

ДОПОВНЕНО о 18:30. На думку митрополита УПЦ ПМ Климента, “наразі цей документ нічого не значить”, оскільки він виглядає як “ультиматум” і не містить “юридичних обґрунтувань”. Про це він сказав журналісту LIGA.net.

“Для нас це просто роздуми керівника заповідника, не підкріплені юридичною аргументацією”, – сказав Климент.

На запитання журналіста, чи піде УПЦ МП із Лаври, митрополит відповів негативно.

“Як ми можемо йти? Ми відповідальні за це надбання, це культурне надбання, яке ми зберігали десятиліттями. А тепер ми маємо на поталу тим, хто руйнував, його залишити?” – сказав він.

Голова Держслужби з питань етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський повідомив LIGA.net, що листом заповідник попередив монастир про розірвання договору 2013 року, але за деталями порадив звернутися до директора заповідника. В. о. директора заповідника Олександр Рудник відповів на дзвінок, але відмовився від коментарів, пославшись на нараду. Заступниця міністра культури Катерина Чуєва, до якої також порадив звернутися Єленський, прочитала запит ЛІГА в одному з месенджерів, але не відповіла.

 

Фото – lavra.ua

 

Фото – lavra.ua

peredplata