«Проблема Ірини Гримак — вона не відчувала, що серед депутатського корпусу визріває невдоволення»

 

  • Марія Доротич
  • Марія Доротич

Голову Львівської облради несподівано відправили у відставку за неефективну роботу після її звіту

48 голосів «за» відставку голови Львівської обласної ради Ірини Гримак щодо її неефективної роботи на посту голови ради тривалістю у понад два роки. Проти — один голос. Такі результати таємного голосування оприлюднила лічильна комісія обласної ради. У таємному голосуванні взяли участь 49 обласних обранців із 80, які є в обласній раді восьмого скликання.

Ірина Гримак подякувала колегам-депутатам за можливість працювати. Побажала їм мудрості та результативності в роботі. Депутати оплесками провели її з посади. До процедури обрання нового голови облради обов’язки виконуватиме перший заступник Євген Гірник. Ірина Гримак залишається депутаткою обласної ради від фракції «Європейська Солідарність».

Приводом до процедури дострокового припинення повноваження голови облради Ірини Гримак став її звіт про роботу за понад два роки на посаді. Як бачимо, більшість депутатів оцінили її роботу як неефективну. Найбільше депутатів обурило те, що під час воєнного стану Ірина Гримак не ініціювала роботу сесій обласної ради, коли по всій Україні, і навіть у прифронтових регіонах, сесії були, де ухвалювали низку рішень для регіону.

«Аргумент, що це війна — не про нас, — дорікнув Ірині Гримак депутат Ростислав Добош. — Скажіть друзям у Херсоні чи Харкові, що тут, у Львові, війна, і ми збираємося на засідання раз у три місяці…».

Депутат Едуард Леонов зазначив: «Витрата коштів на апарат ради, який не працює – це мародерство в час війни. Я не хочу бути мародером!».

Політичний експерт Андрій Вихопень розповів для «ВЗ», що відставка Ірини Гримак — цілком прогнозований крок від політичних сил в обласній раді, найбільше в цьому були зацікавлені депутати від фракції «Слуга народу». «Слуг» в цьому питанні радо підтримали колеги із фракцій «Самопоміч», «Голос», «За майбутнє» та депутат, колишній голова облради Олександр Ганущин…

Андрій Вихопень пригадав, як влітку 2022 року депутати Рівенської обласної ради від фракції «Слуга народу» за таким самим сценарієм відправили у відставку голову облради від «Європейської Солідарності» Сергія Кондрачука…

«Відставка Ірини Гримак закономірна після того, як обласна рада самоусунулася від прийняття рішень, — каже експерт. — Причини різні. Зокрема, під час воєнного стану повноваження перейшли до обласної військової адміністрації. Тоді в облраді не проводили обласних сесій, депутатів просто поставили до відома. Та й депутати були розгублені, не знали що робити. Було не до сесій. З часом це увійшло в систему. Усі волонтерили, хтось пішов до армії. Ближче до осені минулого року всі зрозуміли, що так не може бути та почали ставити питання: чому Львівська обласна рада самоусунулася. Велика проблема Ірини Ярославівни — вона не зустрічалася з депутатами в сесійній залі, не розмовляла з ними, можливо, навіть не слухала і не відчувала, що серед депутатського корпусу почало визрівати невдоволення. У депутатів тоді виникли сумніви щодо її ефективного керівництва радою. Також були політики в облраді, які зацікавлені у відставці Ірини Гримак, бо їм йшло не так, як би цього хотілося. В результаті команда Максима Козицького отримала політичну перемогу».

«Цинізм „вищого“ ґатунку, — прокоментував у Фейсбуці народний депутат України від „Європейської солідарності“ Олег Синютка. — Ті, хто зробив все і різними способами, щоб недопустити прийняття звернення про повернення виплат військовим, організували помсту голові від ЄС, яка відстоювала інтереси воїнів. Так тепер виглядає „єдність“ у виконанні влади… Наступ на місцеве самоврядування рухається „повним ходом“, і його апологети та виконавці свідомо та несвідомо перешкоджають руху України до Європейського Союзу. І це тільки частина того, що відбувається на Львівщині та в Україні».

Депутат Львівської облради від фракції «Європейська Солідарність» Святослав Шеремета сказав у коментарі для «ВЗ», що відставка колеги по фракції Ірини Гримак для них була неочікуваною, хоча торік час від часу відчувалося збурення з боку опонентів.

«Опоненти розробили сценарій її відставки, все готувалося кулуарно, — каже депутат. — Це не виглядало на спонтанний крок депутатів з інших фракцій. Це був скоординований сценарій щодо позбавлення „Європейської Солідарності“ посади голови Львівської обласної ради».

Святослав Шеремета каже, що фракція ЄС може не отримати по квоті нового голову облради. Зараз в них немає більшості – 25 депутатів: двоє склали мандат, один депутат помер. Для більшості потрібно 43 депутати.

«На жаль, понад рік ми не можемо, згідно із законодавством, поповнити склад нашої фракції, бо політичні сили, які організували заколот та переворот в обласній раді, блокують діяльність обласної територіальної виборчої комісії і не дозволяють ввести нових наших депутатів, — наголошує Святослав Шеремета. — Це дивно… Має бути сформована нова більшість. Від її формату і залежатиме, хто стане новим головою обласної ради. На жаль, домінує практика політики, а не особистих якостей кандидата на голову ради. Він має набрати 43 голоси «за»

peredplata