Парад заборон: в Україні упц типу не мп вигнали одразу з трьох регіонів (перелік областей, в яких заборонили діяльність упц мп)

У низці областей України вже заборонили діяльність церков упц мп.

Рішення про заборону московського патріархату схвалили переважно західні області. Далі 24 Канал зібрав повний перелік регіонів, які відмовились від проросійського впливу в упц.

Житомирщина

27 квітня у Житомирській області заборонили діяльність упц мп на території регіону. Відповідне рішення ухвалили на сесії депутати облради.

“Заборонити діяльність Української православної церкви, яка має церковно-канонічний зв’язок з Російською православною церквою (зареєстрована як Київська митрополія УПЦ, ЄДРПОУ 21510633), є її структурним підрозділом і перебуває у відносинах підпорядкування на території Житомирської області”, — йдеться у рішенні.

Окрім цього, скасували рішення 2017 року стосовно передачі земельної ділянки жіночому монастирю Афонської ікони Божої Матері упц мп.

Суми

26 квітня у Сумах відбулося засідання сесії міськради, під час якого депутати голосували за рішення щодо позбавлення упц мп права користуватися землями громади. Ініціаторами виступили фракції “Європейська солідарність”, “Слуга народу”, “Батьківщина” та “Сила і честь”. З 43 депутатів у залі засідання були присутні 31, з них 25 проголосували “за”, а ще 6 утрималися. За даними відкритих джерел, всього в Сумській області знаходиться 351 церква, яка належить УПЦ МП.

Чернівці

Відповідне рішення також ухвалили і в Чернівцях. упц мп позбавили права користування 22 земельними ділянками у громаді. “За” проголосували 28 депутатів.

Бровари

Броварська міська рада 27 квітня також ухвалила рішення щодо припинення договорів постійного користування земельними ділянками для церков упц мп. Йдеться про 4 земельних ділянки, на яких розташовано 5 храмів.

У лютому 2022 року до ПЦУ належало лише 4 храми в Броварській громаді, яка складається з Броварів та сіл Требухів та Княжичі. Ще 11 парафій мали підпорядкування упц. За рік все суттєво змінилося: в упц залишилося лише 5 храмів, а громади ПЦУ володіють вже 10-ю.

Волинь

Заборонити упц мп на Волині вирішили з 11 квітня. “За” проголосували 54 депутати. Депутат Юрій Поліщук наголосив, що ченці упц мп співпрацюють з російським ворогом, а більшість з них мають російські паспорти. Лише минулого року СБУ відкрила 52 кримінальні справи проти 55 священників. 

Чиновники також підтримали текст звернення до вірян УПЦ МП із закликом розірвати будь-які зв’язки з Російською православною церквою. Загалом на Волині зареєстровано 523 релігійні громади УПЦ МП. Торік після початку повномасштабної війни 49 парафій перейшли до ПЦУ.

Рівненщина

Рівненська обласна рада 10 квітня також заборонила діяльність упц мп в області. Депутати підтримали скасування рішення депутатів 1991 та 1992 років щодо діяльності релігійних організацій московського патріархату.

Хмельниччина

4 квітня депутати Хмельницької обласної ради заявили про заборону діяльності упц мп на території області. Для цього провели позачергове засідання сесії.

Області, що заборонили упц мп давно

  • Львівська облрада проголосувала за заборону діяльності упц давно – ще 22 листопада 2022 року.
  • Житомирська облрада схвалила рішення 7 грудня 2022.
  • У Вінницькій області московський патріархат заборонили 25 листопада 2022.
  • 26 серпня 2022 року на сесії Тернопільської обласної ради депутати також проголосували за заборону упц мп.

У деяких областях частково заборонили упц мп, тобто рішення схвалили окремі громади чи населені пункти. Наприклад, у червні 2022 року на території Бориспільської громади Київської області заборонили діяльність московського патріархату.

Так само зробили у Переяславі на Київщині, у Звенигородці на Черкащині та у Богородчанах на Івано-Франківщині.

Рада хоче заборонити упц мп

Уряд ще в січні вніс у Верховну Раду законопроєкт про заборону діяльності в Україні релігійних організацій, якими керують в росії. Мовиться про законопроєкт № 8371.

Цей законопроєкт унеможливлює діяльність в Україні релігійних організацій, керівний центр яких перебуває за межами України в державі, що здійснює збройну агресію. Раніше в упц мп переконували, нібито вони не мають юридичних зв’язків із російською церквою.

Однак 1 лютого в Держетнополітики пояснили, що упц мп не є незалежною в управлінні від російської православної церкви. Православне канонічне право не оперує поняттям “незалежна і самостійна у своєму управлінні”.

Джерело: https://insider-media.net/news/perelik-oblastei-ukrayini-v-yakix-zaboronili-diyalnist-upc-mp

peredplata