Настоятель підтримав вибір своїх парафіян і приєднався до канонічної Помісної Церкви.

У Теофіпольській громаді на Хмельниччині дві громади УПЦ МП перейшли до Православної Церкви України. Про це повідомили на сторінці Теофіпольської селищної ради.

6 травня відбулися загальні збори релігійних громад Хресто-Воздвиженського храму (село Воронівці) та храму Покрови Пресвятої Богородиці (село Немиринці) щодо переходу з підпорядкування УПЦ МП до Православної Церкви України.

На порядку денному учасники зборів обговорили питання зміни канонічного підпорядкування церкви з УПЦ МП в ПЦУ, зміни до статуту, обрання парафіяльної ради церкви та подання документів на реєстрацію.

Далі відбулося голосування, під час якого майже усі присутні проголосували за те, щоб громади перейшли до Православної Церкви України. Адже, як згодом свій вибір пояснили жителі, столітня ненависть, приниження, знецінення всього українського російською державою вилилися у повномасштабне вторгнення 24 лютого 2022 року. І зараз потрібно протистояти агресору не тільки зі зброєю в руках, а й відчайдушно битися на культурному та релігійному фронтах, де питання незалежності церкви є одним із ключових. Адже в нас не повинно бути більше нічого спільного із московською ордою.

“Сьогодні ми звільнили наші храми від впливу російської православної церкви, яка століттями пропагувала інтереси росії. Це не зміна віри, а зміна юридичного підпорядкування. Все інше абсолютно залишається те саме: Бог в нас один, віримо так само, молитися та обряди будемо проводити також ті самі”, – зазначили мешканці сіл.

Підтримав вибір своїх парафіян і отець Василь Келеман.

“Я багато років проживаю в одному селі зі своїми прихожанами, багато хвилин радості і горя ми переживали разом. І зараз я поважаю їх позицію і залишаюся з ними. Ми – українці. І Бог в нас один”, – наголосив він.

Одразу після зборів усі присутні разом із отцем Василем Келеманом та благочинним Теофіпольського округу Православної Церкви України митрофорним протоієреєм, отцем Василем Крисаком у Хресто-Воздвиженському храмі села Воронівці, помолилися за українських військових, які відважно боронять кордони нашої країни від російської навали.

 
 

peredplata