«Сказали би «дякую»: Клічук посперечався із журналістом через закупівлю автобусів

 

На пресконференції міського голови Романа Клічука вчора, 1 серпня, між мером та чернівецьким журналістом Юрієм Чорнеєм виникла суперечка через вживані автобуси, які ЧТУ має закупити у ТОВ “АЛЕАНДА І К”.

Власником цієї фірми, згідно даних YouControl, є Роман Валентинович Просяний – брат депутата міськради від фракції “Слуга народу” Олексія Просяного.

Тендер провели без відкритих торгів. Ці факти, власне, й стали предметом суперечки між мером і Юрієм Чорнеєм, пише molbuk.ua

Журналіст назвав такі закупівлі “міжсобойчиком”, Роман Клічук дорікнув, сказавши, що потрібно бути вдячним підприємцю, адже він постачатиме ці автобуси собі у збиток.

Зокрема, відбувся такий діалог:

Юрій Чорней: “Cуспільство неоднозначно сприймає витрати з міського бюджету під час війни. Людей ображає те, що дуже часто на цих закупівлях наживаються особи, наближені до влади. У зв’язку з цим запитання – чи правда, що закупівля 10 автобусів за 20 мільйонів, як планується без конкурсу, буде здійснюватися у фірми, до якої причетний депутат міськради Олексій Просяний?

Роман Клічук: Так, правда. І я особисто знаю цього власника. Він ці автобуси для себе привозить у збиток. Бо вважає, що це його внесок у перемогу. На сьогодні його перевірили вже кілька структур. Він уже був тричі на допитах. Таким чином ми скоро не матимемо меценатів у Чернівцях узагалі.

Ю.Ч.: Тобто 20 мільйонів, ви вважаєте, це меценатський вчинок? Отримати без конкурсу, просто…

Р.К.:Йдеться про те, що він це привозить не по собівартості, він іде собі в збиток. І навіть правоохоронці здивувалися – а який зміст? Він на ці автобуси ще дає гарантію: на деякі 10 років, на деякі – 20, на деякі – 30 років, розумієте? Але ми провели відкритий конкурс, і кожен охочий міг прийти на тендер. Я знаю декілька компаній, які подивилися на ці ціни і відмовилися постачати автобуси за такою ціною.

Ю.Ч.: То, може, менше треба було купити і за реальну ціну?

Р.К: А реальна ціна – це яка?

Ю.Ч.: Яку визначає ринок. Якщо ви кажете, що 20 мільйонів – це замало за 10 автобусів, то купіть на ці кошти принаймні 5, але на відкритих торгах, коли люди змагаються.

Р.К.: Так ми так і робимо. Це був відкритий конкурс.

Ю.Ч.: Просто дивно виходить. Раніше у депутата Другановського купували генератори, тепер у іншого депутата. Людей обурюють такі речі.

Р. К.: Ми це можемо взяти у Максима Бурбака, можемо взяти у вас. Якщо ви зможете привезти. Ми звертаємося до всіх. Тобто ми цю процедуру зробили відкритою. І замість того, щоб їм дякувати, ми звинувачуємо у якихось політичних інтригах. А можемо ми не крутити оцими інтригами і плітками? Ви замість того, щоби сказати “дякуємо”, що вони є, що вони, можливо, мають стосунок до депутатів і роблять це для міста. Ви можете колись сказати “дякую” комусь? А не постійно хейтити, обзивати і крутити історії, які надумані вами? Давайте я дам гроші, ви поїдете в Німеччину, привезіть автобус ви сам за такою ціною. І я сприятиму вам. Зберіть свою компанію друзів і поїдьте привезіть. А після того прийдіть і скажіть “дякую”, добре?

Ю. Ч.: Все одно це міжсобойчик, що би ви не казали. Ви ділите бюджетні гроші городян. Ви не свої даєте 20 мільйонів, ви даєте гроші міста. І тому йому “дякувати”… Якщо йому не подобається, він може не везти.

Р. К.: У вас є якісь питання до відкритості конкурсу? Усі знали, ми зверталися до всіх компаній, до всіх політичних структур, до івано-франківських, київських фірм. На жаль, ніхто не відгукнувся. Їх що, хтось залякував? Ми можемо оголошувати за пів року на пресконференціях усім: знайдіть компанії, які привезуть місту автобуси. Де вони є?”

Нагадаємо, ЧТУ планує закупити десять вживаних пасажирських автобусів марки Mercedes-Benz О 530 Citaro. Вартість одного – понад 2 мільйони гривень. Це низькопідлоговий транспорт 2011 року випуску, розрахований на перевезення максимально 77 людей.

Автобуси мають бути обладнані валідаторами біля кожних дверей та кондиціонером. Також передбачаються GPS-система, світлодіодне табло для виводу номера й напрямку маршруту та система озвучування зупинок.

Вартість закупівлі – 20,4 мільйони гривень.

У червні цього року тролейбусне управління оголошувало тендер на купівлю десяти автобусів. Очікувана вартість закупівлі становила майже 21 мільйон гривень, йдеться на платформі Prozorro. Тоді торги скасували через відсутність учасників.

19 липня ЧТУ оприлюднило новий тендер, який провели без відкритих торгів.

peredplata