До Києво-Печерської лаври прибув спецназ

У п’ятницю, 11 серпня, зранку до Києво-Печерської лаври прибули спецпідрозділи поліції. Про це повідомив адвокат Микита Чекман, який представляє інтереси московської церкви.

Напередодні суд у Києві задовольнив позов заповідника «Києво-Печерської лавра» та Міністерства культури та інформаційної політики до УПЦ Московського патріархату, зобов’язавши повернути майно Нижньої лаври. 

У Мінкульті заявляли, що наразі держава взяла в «оперативне управління» тільки 10 об’єктів на території Нижньої лаври.

Як повідомлялося, зранку 11 серпня Києво-Печерська лавра обмежує доступ для відвідувачів. Адміністрація заповідника ухвалила таке рішення через системне перешкоджання їхньому доступу до приміщень Нижньої Лаври. 

Нагадаємо, у березні Міністерство культури попередило УПЦ МП, що та має звільнити будівлі на території «Нижньої Лаври». Державний заповідник «Києво-Печерська лавра», який розпоряджається ними, розірвав з церквою договір від 2013 року про безоплатне користування майном.

Однак в УПЦ МП не погодилися. Свято-Успенська Києво-Печерська лавра (Чоловічий монастир УПЦ МП), який діяв на території «Нижньої Лаври», подав позов проти заповідника. А священники УПЦ МП хотіли залишитися у будівлях, поки триває суд.

Джерело: Економічні новини

peredplata