Мер Чернівців Клічук взяв під особистий контроль процес перейменування чернівецької вулиці Вавілова на честь Тараса Кияка

 

Наразі на розгляді топонімічної комісії перебуває заява про перейменування вулиці Вавілова на вулицю імені Тараса Кияка.   

Поіменування однієї з чернівецьких вулиць на честь Тарас Кияка – питання честі для чернівчан і акт самоповаги, тест на здатність городян шанувати кращих представників громади.  

Відомий український вчений-мовознавець, громадський та політичний діяч, доктор філологічних наук, професор Тарас Кияк – один із провідників національного відродження та українського державотворення на Буковині наприкінці 80=х – 90-х роках ХХ століття.

 Разом із побратимами-науковцями Леонтієм Сандуляком та Олегом Панчуком Тарас Кияк став символом становлення незалежності України в Чернівецькій області. Тарас Кияк органічно поєднував глибокі наукові знання та практичні можливості їх застосування у процесі розбудови нової Української держави.

Одна з чернівецьких вулиць вже носить ім’я Олега Панчука.  Нині прийшов час, щоб у назві іншої з’явилося ім’я Тараса Кияка. Наразі на розгляді топонімічної комісії перебуває заява про перейменування вулиці Вавілова на вулицю імені Тараса Кияка.   

На крайній пресконференції Чернівеьцкого міського голови Романа Клічука журналіст BukNews запитав у мера, на якому етапі перебуває процес перейменування вулиці на честь цього відомого чернівчанина.  

 Міський голова підтвердив, що особисто знав усіх цих знакових чернівчан, в тому числі Тараса Кияка. І нагадав процедуру проходження процесу перейменування через топонімічну комісію, яка завершується голосуванням депутатів міської ради у сесійній залі ратуші. 

Відтак Роман Клічук пообіцяв, що візьме під особистий контроль процес перейменування чернівецької вулиці на честь Тараса Кияка. “Добре, втручуся і в це”, – сказав міський голова. 

Довідка

Відомий український вчений-мовознавець, громадський та політичний діяч Тарас Кияк народився 23 березня 1944 року у місті Винники Львівської області. Його батько був діячем українського визвольного руху. Закінчив факультет романо-германської філології Чернівецького університету ім. Ю. Федьковича (1965 р.) за фахом “Німецька мова та література”. Працював у ЧНУ тривалий час.

У 1989 році захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора філологічних наук.

Народний депутат Верховної Ради України у 1994-1998 роках, координатор групи «Конституційний центр», голова міжпарламентської групи «Україна-Німеччина» Верховної Ради України (1995–1998 рр.).  Автор статті 10 (про мову) Конституції України.  

Один із засновників науково-дослідного Центру буковинознавства, голова Чернівецької обласної організації товариства “Просвіта” (1990–1995 рр.), голова Українського термінологічного товариства (від 2002 року), один із членів-засновників Демократичної партії України (1990–2003 рр.).

Напирикінці життя – завідувач кафедри теорії та практики перекладу з німецької мови Інституту філології Київського Національного Університету імені Тараса Шевченка.

Кавалер ордена “За заслуги” ІІІ ступеня. Автор близько 250 наукових публікацій.

Помер у січні 2018 року на 74-му році життя. Похований у Чернівцях.

На фото: Леонтій Сандуляк, Тарас Кияк (в центрі) та Олег Панчук. 

https://buknews.com.ua/page/mer-chernivtsiv-klichuk-vziav-pid-osobystyi-kontrol-protses-pereimenuvannia-chernivetskoi-vulytsi-na-chest-tarasa-kyiaka.html?fbclid=IwAR2E8m-qSHMyQypxxyGgI1sAlUnOpsyBJdCKcAPgvMIAs7wOxnorQ3LllLQ

peredplata