Чернівецька область у лідерах із розкриття кримінальних правопорушень – обласний прокурор

Під час сесії депутати заслухали звіт керівника Чернівецької обласної прокуратури Антона Ковальського про результати діяльності відомства за перше півріччя 2023 року. 

В умовах воєнного стану зусилля обласної прокуратури були спрямовані на протидію кримінальним правопорушенням, пов’язаних із агресією РФ та інших правопорушень на пріоритетних напрямках. 

 З початку року прокурори області забезпечували процесуальне керівництво в 321 кримінальному провадженні, 237 з яких пов’язані з повномасштабним вторгнення РФ на території України. За фактами державної зради, колабораційної діяльності та участі у терористичних організаціях до суду передали 39 кримінальних проваджень, за злочини проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку – 6.

Обласний прокурор повідомив, що за фактами незаконного переправлення осіб через державний кордон України з початку року до суду спрямовано 31 обвинувальний акт стосовно 34 осіб. Наразі триває розслідування у 118-и кримінальних провадженнях, 21 особі уже повідомлено підозри. 

З приводу надання службовим особам прикордонної служби неправомірної вигоди за безперешкодний перетин призовниками державного кордону України у період воєнного стану розпочато 53 кримінальні провадження. Всього за 6 місяців за ухилення від мобілізації зареєстровано 179 кримінальних проваджень, 23 обвинувальні акти передані до суду. 

Значну увагу працівники прокуратури приділили і виявленню фактів незаконного використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги. Упродовж воєнного стану розпочато розслідування у 17 кримінальних провадженнях, з яких 5 передано до суду. 

Обласна прокуратура разом із правоохоронними органами працює для посилення протидії кримінальним правопорушенням, їх профілактики та розслідування. Як зазначив Антон Ковальський, через постійні міграційні процеси рівень злочинності в області становить 47,7 на 10 тисяч населення (при загальнодержавному 62,8). Найбільше правопорушень вчинено проти основ національної безпеки, недоторканості державних кордонів, охорони державної таємниці, власності, громадського порядку та моральності, безпеки руху та експлуатації транспорту. Зросла також кількість кримінальних правопорушень, вчинених неповнолітніми. 

Водночас, Чернівецька область у лідерах із розкриття кримінальних правопорушень,  виявлених у першому півріччі цього року, – 58,5% . Забезпечуючи належне процесуальне керівництво у 21 тисячі кримінальних провадженнях, до суду вони передали 1091 обвинувальний акт. Також прокурорами області виявили та внесли до ЄРДР відомості про 149 укритих від обліку кримінальні правопорушення, 22 з яких скеровано до суду. 

Джерело: Чернівецька обласна рада 

peredplata