Слово «росія» можна писати з малої букви — рішення Нацкомісії зі стандартів мови

 
Написання назв «російська федерація» та «росія» з малої літери в текстах неофіційного характеру не буде вважатися відхиленням від норм української мови.

Про це повідомляє Національна комісія зі стандартів державної мови.

Також писати з малої можна слова «москва», «московія», «московське царство», «російська імперія», «державна дума рф» тощо.

Додають, що рішення ухвалили з огляду «на героїчну боротьбу українського народу за Незалежність Української Держави» та взявши до уваги звернення в соціальних мережах віцепрем’єр-міністерки — міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук».

Також Нацкомісія отримала офіційні листи з такою самою пропозицією від Інституту української мови та Інституту мовознавства імені О. О. Потебні.

Нагадаємо, раніше міністр освіти Оксен Лісовий видав наказ про виправлення одного з попередніх розпоряджень, а саме замінити написання в тексті «російська федерація» з малої літери на велику. Сам міністр пояснив, що це є вимогою нормопроєктування.

За його словами, без такого виправлення Мінʼюст не зареєстрував би наказ МОН, що визначає особливості навчання українських школярів, які нині перебувають за кордоном.

Ярослав Герасименко

peredplata