СБУ закінчила розслідування щодо скандального митрополита УПЦ Павла: його звинувачують за двома статтями

Служба безпеки завершила розслідування і направила до суду обвинувальний акт щодо настоятеля Києво-Печерської Лаври Павла (Петра Лебедя), який причетний до підривної діяльності проти України.

Як встановило слідство, митрополит неодноразово публічно заперечував існування України як суверенної держави. Також він називав російську збройну агресію проти України “громадянським конфліктом”, який триває з 2014 року.

Справу митрополита Паші-”Мерседеса” передали до суду

Як повідомили у Службі безпеки України, скандальний митрополит обвинувачується за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх релігійних переконань, вчинене службовою особою повторно);
  • ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, вчинене службовою особою повторно).

Санкції статей передбачають до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

“Ініційована СБУ судова лінгвістична експертиза підтвердила факти злочинних дій клірика. Розслідування проводили за процесуального керівництва Київської обласної прокуратури, — повідомили у пресслужбі СБУ,

В Офісі генпрокурора уточнили, що обвинувачений представляв агресію РФ як внутрішній громадянський конфлікт.

“У телефонних розмовах з вірянами своїми висловами він розпалював національну, регіональну та релігійну ворожнечі. Це підтверджено висновками відповідних експертиз”, — повідомили в Офісі генпрокурора.

Встановлено, що священнослужитель також робив заяви, які виправдовували дії держави-агресора. У своїх виступах він неодноразово ображав релігійні почуття українців, принижував погляди вірян інших конфесій і намагався сформувати ворожі настрої до них. Також встановлено факти спілкування митрополита зі свідком у кримінальному провадженні, попри відповідну заборону на це у рішенні суду.

Справа Паші-”Мерседеса”: що відомо

Нагадаємо, СБУ вручила підозру митрополиту 1 квітня. На той час йому інкримінувалися виправдовування збройної агресії РФ і порушення рівноправності громадян (ст.161 і 436-2 Кримінального кодексу України).

Шевченківський районний суд Києва обрав митрополиту Павлу запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. У травні домашній арешт продовжили ще на 30 діб. 13 липня СБУ оголосила Лебедю нову підозру. Повідомлялося про викриття нових фактів підривної діяльності митрополита проти України.

30 суд червня продовжив обраний раніше запобіжний захід ще на 2 місяці, але в серпні стало відомо, що за митрополита внесли заставу у розмірі 900 тисяч доларів, до якої нібито, за словами адвоката, долучилися близько 1000 людей. Тоді митрополита відпустили, однак з умовою дотримуватися низки обов’язків: носити електронний засіб контролю, не залишати місце проживання без повідомлення про це слідчого (за винятком невідкладних випадків), за першою вимогою прибувати до слідчого, прокурора, слідчого судді в даному кримінальному провадженні та утримуватися від спілкування з потерпілими та свідками.

Автор: Юлія Скорик

peredplata