У Чернівцях завершили перевірку закупівель обласної клінічної лікарні: які порушення виявили

У Чернівцях завершили перевірку закупівель обласної клінічної лікарні, яку проводила робоча група обласної ради. Її ініціювали через лист від Міністерства охорони здоров’я, в якому йдеться про те, що лікарня закуповувала ліки “сумнівної клінічної доцільності”, які не входять до національного переліку, та не дотримується медичних стандартів. Робоча група стверджує, що порушень не знайшли та пропонують міністерству оновити нацперелік ліків.

Про це розповів голова робочої групи обласної ради Іван Шевчук повідомляє Суспільне.

Порушень не знайшли

Робоча група працювала понад десять днів. До неї увійшли депутати облради. Перевіряли закупівлі лікарні, які раніше Міністерство охорони здоров’я розглядало як порушення. Зокрема, у міністерстві повідомляли, що обласна клінічна лікарня порушила постанову №333 Кабінету міністрів й закуповувало ліки, які не входять до національного переліку.

Шевчук каже, лікарня під час закупівель дотримувалася вимог постанови. Зокрема, в одному з пунктів документа йдеться про те, що лікарні можуть купувати ліки поза національним переліком, якщо мають вільні гроші.

“Згідно з фінансовим планом закладу, цьогоріч лікарня має 53 мільйони гривень на ліки. Робоча група встановила, що за 9 місяців заклад уклав угоди з постачальниками ліків з нацпереліку на понад 28 мільйонів гривень. Оскільки заклад купує ліки за потребою, а не все, що вказано в угоді, то наразі закупили ліків на 22,5 мільйони”, – каже Шевчук.

Також лікарня уклала угоди на 14 мільйонів гривень, щоб закупити ліки, які входять до локальних медичних протоколів. Водночас наразі витратили на ці потреби 6,2 мільйона гривень.

“Тобто в них є вільні гроші – наразі це ще понад 10 мільйонів гривень. Тому робоча група не вважає, що керівництво лікарні вийшло за межі постанови. Ми моніторили тендери й встановили, що так закуповують й інші лікарні країни. Це має системний характер, бо нацперелік не містить всіх ліків, які необхідні для кваліфікованої допомоги хворим”.

За словами Шевчука, необхідно, щоб Міністерство охорони здоров’я оновило національний перелік ліків й внесли до нього медикаменти з локальних протоколів, які найчастіше закуповують лікарні.

“Це великий перелік ліків. Зараз лікують багатьох бійців від хвороб, яких раніше не було. Також ліками, які раніше не використовували”.

Робоча група надіслала результати перевірки до облради. Зокрема, рекомендувала звернутися до департаменту охорони здоров’я, щоб фахівці повідомили МОЗ про необхідність оновлення національного переліку ліків.

Комісія ОВА

Водночас наразі триває перевірка закладу робочою групою, яку створили в обласній адміністрації. До неї увійшли 20 людей. Зокрема, троє заступників начальника ОВА Руслана Запаранюка, депутати обласної ради, представники обласного департаменту охорони здоров’я, а також департаменту стратегічних розслідувань нацполіції. Результати перевірки мають бути наступного тижня, повідомили Суспільному у пресслужбі ОВА.

Про що повідомляв МОЗ

За інформацією МОЗ, обласна клінічна лікарня систематично закуповує ліки, які не включені до Національного переліку та відсутні у галузевих стандартах у сфері охорони здоров’я. Зокрема, впродовж цього року лікарня закупила медикаментів, які мають сумнівну клінічну доцільність на понад 14 мільйонів гривень. Про це йдеться у листі міністерства, який опублікували 28 вересня на Facebook-сторінці лікарні.

Також повідомляють, що у лікарні купували медикаменти для лікування інсульту, які відсутні у медичних протоколах та міжнародних клінічних настановах.

“Вищезазначені приклади не є вичерпними, але свідчать про систематичний характер порушень постанови №333, нераціональне використання грошей та недодержання стандартів медичної допомоги та клінічних протоколів”, – йдеться у листі.

Відтак у міністерстві запропонували провести перевірку закладу. Для цього в обласних раді та адміністрації створили робочі групи. Вони мали перевірити процедуру закупівлі лікарнею медичних препаратів та встановити, чи були порушення законодавства.

Як коментують звинувачення в лікарні

В обласній клінічній лікарні звинувачення МОЗ заперечують, повідомили на сторінці закладу у Facebook. У лікарні кажуть, що від початку року загалом закупили ліків на понад 36 мільйонів гривень. З цієї суми лише понад 6 мільйонів спрямували на купівлю ліків, які не входять до національного переліку, – для цього використали гроші, які залишилися у бюджеті після забезпечення потреби в основних ліках, які входять до нацпереліку.

У закладі стверджують, що аудитори перевіряли більшість закупівель, які здійснювали у закладі, й не виявили порушень.

“Усі препарати, які закуповувались лікарнею, були зареєстровані у встановленому законодавством порядку. Факт державної реєстрації кожного із закуплених лікарських засобів підтверджений копією реєстраційного посвідчення на лікарський засіб або інформацією з Державного реєстру лікарських засобів України”, – йдеться у дописі.

Також повідомляють, що усі препарати – затверджені клінічними настановами та наказами МОЗ, що доводить їх клінічну ефективність.

Джерело: Суспільне Чернівці

peredplata