В Іспанії знайшли 11 скіфських прикрас із музею Києва. Раніше їх викрав священник УПЦ МП

Юстина Лісова

 
 
11 скіфських золотих прикрас, які незаконно вивезли з України в 2016 році

AP / Policia Nacional

Іспанська поліція вилучила 11 скіфських золотих прикрас, які датуються VIII-IV ст. до нашої ери. Їх намагалися продати після того, як у 2016 році вивезли з України.

Про це повідомляє Національна поліція Іспанії.

Конфісковані коштовності належать до національного надбання України, їх оцінюють у понад 60 мільйонів євро. 

За даними слідчих, вилучені скіфські прикраси протягом 2009-2013 років презентували в одному з музеїв Києва. Пізніше ними заволодів православний священник, який вивіз їх з України у 2016 році. Для цього він сфальсифікував документи, згідно з якими коштовностями начебто володіла Українська православна церква московського патріархату. 

Оскільки прикраси не можна було продати законно на аукціоні, то зловмисники їх включили до капіталу спеціально створених компаній, щоб потім коштовності було легше реалізувати.

Один із викрадених експонатів — золотий скіфський пояс із головами баранів — іспанська поліція вилучила ще у 2021 році. Цей пояс підозрюваний священник продав мадридському бізнесмену. Пізніше поліція з’ясувала, що існують й інші прикраси, які він хотів продати. 

Зрештою, іспанська поліція заарештувала злочинну мережу з п’яти людей: священника і його чотирьох спільників — українця і трьох іспанців. 

У розслідуванні іспанська поліція співпрацювала зі Службою безпеки України, а також із дипломатами Болгарії, України, Албанії, Північної Македонії та Кіпру.

peredplata