У селі Бережонка на Буковині релігійна громада вдруге проголосувала за перехід до ПЦУ

У Чернівецькій області релігійна громада села Бережонка Банилівської громади за перехід з УПЦ МП до Православної церкви України голосувала двічі: у 2019 та 2023 роках. 29 жовтня на збори прийшли 144 жителі цього села. Голосів “за” нарахували 143.

Про це повідомив представник ініціативної групи Іван Олексійчук.

За його словами, у 2019 році за перехід до Православної церкви України проголосували 164 зі 192 присутніх на зборах релігійної громади. Результати голосування та всі необхідні документи передали до Чернівецької обласної державної адміністрації. Однак тоді їх так і не зареєстрували.

Сьогодні збори релігійної громади відбулися вдруге. Зі 144 присутніх перехід до ПЦУ підтримали 143, один голос “проти”. Голосували тільки жителі села Бережонка. Відповідно до картки Банилівської громади, усього в селі зареєстровані 944 жителі.

“Усе пройшло добре. До нас на збори прийшли священники Православної церкви України з усіх довколишніх сіл. Був також благочинний Вижницького району отець Ілля Книгницький. Підтримав і голова Банилівської громади Василь Соломко. Деякі старенькі люди не змогли прийти за станом здоров’я, хоч і хотіли. Багато жителів села виїхали за останні роки. Частина односельців боронять Україну в лавах ЗСУ”, — каже Іван Олексійчук.

Наразі на сайті YouControl релігійна громада парафії на честь святого апостола Івана Богослова села Бережонка Вижницького району зареєстрована у складі Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ. З нинішнім настоятелем храму зв’язатися не вдалося. А колишній настоятель Іван Веренька, який служив у Бережонці в 2007-2014 роках, у коментарі Суспільному сказав, що на території храму похований Володимир Березовський, батько митрополита УПЦ Онуфрія, який упродовж багатьох років був настоятелем цього храму. За словами Івана Вереньки, церкву у Бережонці збудували місцеві жителі після Другої світової війни.

Результати нинішнього голосування разом із підписами жителів села ініціативна група має передати до обласної військової адміністрації, надалі громаду повинні зареєструвати — тоді проведуть перше богослужіння.

Як релігійній громаді змінити підлеглість

  • Парафія має провести загальні збори. Рішення про перехід мають ухвалити не менш як дві третини від кількості членів релігійної громади.
  • Рішення мають засвідчити підписами.
  • Аби зареєструвати релігійну громаду, її члени повинні подати статут нової громади, копію рішення про її утворення, протокол загальних зборів з підписами. Також надати список не менше десяти засновників релігійної громади.
  • Має бути документ з правом власності чи користування приміщенням або письмова згода його власника, що він дозволяє громаді користуватися приміщенням.
  • Ці документи передають до місцевої адміністрації із заявою на ім’я голови ОВА.
  • Після переходу громади не втрачають прав на майно та культову споруду.
  • Частина громади, що виступила проти переходу, може зареєструвати власний статут та укласти договір про порядок користування культовою спорудою.

Джерело: Суспільне Чернівці

peredplata