Одіозного ексочільника Чернівецької ОДА Папієва помітили у складі почесної делегації ВР у США

 
 

Кримінальне провадження щодо ексголови Чернівецької облдержадміністрації та народного депутата України від Опозиційного блоку, колишнього члена Партії регіонів Михайла Папієва закрили в 2020 році.

Про це йдеться у відповіді Чернівецької обласної прокуратури на запит громадської активістки Надії Бабинської-Вірної, пише molbuk.ua

Зокрема, у відповіді на запит зазначається, що “кримінальне провадження від 26 лютого 2014 року за фактами перешкоджання шляхом зловживання службовим становищем у вільному здійсненні виборчого права під час виборів народних депутатів України в 2012 році за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 364, ч. 3 ст. 157 ККУ, Територіальним управлінням ДБР, розташованим у Хмельницькому, 1 жовтня 2020 року закрито на підставі п.1 ч. 2 ст. 284 КПК України”.

Згідно з Кримінально-процесуальним кодексом України, п.1 ч. 2 ст. 284 КПК України – це “встановлена відсутність події кримінального правопорушення”.

“Я в шоці…” – лаконічно прокоментувала відповідь прокуратури активістка.

Нещодавно Надія Бабинська-Вірна виявила Михайла Папієва у складі почесної делегації Верховної ради в США.

“Я з початку повномасштабного вторгнення думала про нього – де він, як він, що він? Як там його кримінальне провадження, за яким я кілька днів просиділа в прокуратурі, даючи покази про те, як він, тоді голова Чернівецької ОДА, один з лідерів Партії регіонів Михайло Папієв і його колеги незаконно впливали на вибори в 2012 році. І про його пасинка Семенюка. Я думала, чи його справа нарешті дійшла до суду і вже є вирок? Я думала про його міцний зв’язок з УПЦ МП, як за його головування в Чернівецькій ОДА розбудували Банченський монастир і формувався Жар (щодо якого зараз справа теж). Чи СБУ вже розслідує його зв’язки?

Я думала про тендери, про тиск і про весь треш януковського періоду в Чернівецькій області, що творила партія регіонів тут. Я думала, як він захищав і захищає Фірташа і його ставлеників, їздив у Австрію. Я думала, він вже давно в рашці, переховується. І от я бачу, що він в почесній делегації Верховної ради в США. Він… в США, представляє нас з вами!” – обурена активістка.

Вона звернулася до голови Верховної Ради Руслана Стефанчука

“Як таке можливе? Як ви змогли таке затвердити?” – написала Надія.

Звернулася і до Надзвичайної та Повноважної Амбасадорки України в США Оксани Маркарової: “Співчуваю вам, що доводиться приймати таких людей…”

Пізніше Надія Бабинська-Вірна з’ясувала, що Михайло Папієв зараз – член тимчасової слідчої комісії щодо контролю надходження та використання міжнародної матеріально-технічної допомоги під час воєнного стану.

“Прочитайте ще раз назву і уявіть масштаби впливу і доступу. Отож, виходить, що людина Януковича, партії регіонів, московського патріархату, Фірташа, має доступ до секретних документів – державної та іншої охоронюваної законом таємниці, документів розслідувань тощо (Стаття 12. Права слідчої комісії). У мене просто немає слів”, – написала активістка.

Вона згадала, як під час Революції Гідності Михайла Папієва “ледь не роздерли” під стінами облдержадміністрації.

“Але ми домовились, щоб ніякого фізичного насилля. Бо ж ми цивілізовані. Тоді ми його вигнали з адміністрації, він пішов і деякий час працював з бібліотеки. Потім потрапив в список ОПЗЖ і в парламент, бігав до Фірташа, свого покровителя”, – зауважує Надія.

Довідка

Папієв Михайло Миколайович (нар. 1 жовтня 1960, Запоріжжя) — український політик, з 2014-го нардеп України від Опозиційного блоку, колишній член Партії регіонів.

Випускник Чернівецького державного університету.

Трудову діяльність розпочав у серпні 1980 року складальником напівпровідникових приладів спеціального конструкторсько-технологічного бюро “Фонон” при ЧПУ.

У липні 1984 року направлений на роботу в центральну заводську лабораторію Чернівецького виробничого об’єднання “Електронмаш” на посаду інженера. В жовтні 1986 року був призначений представником Державного приймання продукції на Чернівецькому виробничому об’єднанні “Електронмаш”.

З січня 1990 року — голова ВО “Альянс”. У квітні 1993 року генеральний директор виробничого об’єднання “Альянс”, яке увійшло в Асоціацію по виробництву легкових та спеціалізованих автомобілів “Таврія”. З квітня 1997 року генеральний директор науково-виробничого підприємства “Полімермаш”.

Політика

З 1997 року — у лавах СДПУ(О), з грудня того ж року — секретар Чернівецького обласного комітету партії.

1997—2000 — заступник голови Чернівецької обласної держадміністрації[4].

До Верховної Ради України був обраний у 2002 року за списком СДПУ(О). Входив до комітету з питань екологічної політики, природокористування і ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Був заступником голови фракції СДПУ(О).

З листопада 2002 року до 3 лютого 2005 р. працював міністром праці та соціальної політики України, вдруге очолював це міністерство з 4 серпня 2006 року до 18 грудня 2007.

На позачергових парламентських виборах 2007 р. балотувався за списком Партії регіонів, для чого призупинив своє членство в СДПУ(О). Згодом вступив до лав ПР, став “тіньовим” міністром соціальної політики в “опозиційному уряді” Януковича.

З 18 березня 2010 р. — глава Чернівецької обласної державної адміністрації. Державний службовець 1-го рангу.

19 лютого 2014 року під тиском кількох тисяч чернівчан подав у відставку в обмін на розписку активістів Євромайдану про недопущення насильства на території Чернівецької області. Офіційно звільнений з посади 7 березня 2014 року.

25 лютого 2014 року Чернівецьке представництво “Опори” звернулось до прокуратури Чернівецької області з вимогою розслідувати факти порушення виборчого законодавства за фактами, зафіксованими спостерігачами та журналістами під час виборчої кампанії 2012 року.

Прокуратурі було надано перелік з більш як 30 фактів, зокрема щодо агітації тодішнім головою Чернівецької ОДА Папієвим за кандидатів у нардепи від Партії регіонів. За результатом звернення було відкрито кримінальне провадження.

26 жовтня 2014 року обраний нардепом ВРУ VIII скликання під 22 номером виборчого списку Опозиційного блоку, неофіційної правонаступниці Партії регіонів. Голова підкомітету з питань депутатської етики Комітету ВРУ з питань Регламенту та організації роботи.

18 січня 2018 року був одним з 36 депутатів, що голосували проти Закону про визнання українського сувернітету над окупованими територіями Донецької та Луганської областей.

У травні 2018-го журналісти зафіксували, як Папієв, порушуючи закон, розставляє картки “колег” по Опозиційному блоку перед голосуванням.

peredplata